Teknoloji

Google Chromebook ABD’deki okullarda iPad’den daha fazla kullanılıyor

google-chromebook-120913

Google’ın akıllı telefon işletim sistemi gibi pazarlarda Apple’a karşı bir üstünlüğü bulunsa da, eğitim sektöründe Apple hakimiyetini koruyordu. Özellikle her iki şirketin de ana vatanı olan ABD’de bu durum daha net bir biçimde gözlemlenirken, Apple iPad ile eğitim donanımını güncellemek isteyen okulların bir numaralı tercihi haline gelmişti. Ancak bu durum artık değişmişe benziyor. IDC tarafından açıklanan ve ABD’yi baz alan son rakamlara göre, Google Chromebook’lar okullara yapılan sevkiyatlarda iPad’i geride bıraktı.

Chromebook’ların sevkiyat sayısı 715 bine ulaşırken, okullara sevkedilen Apple iPad sayısı 702 binde kaldı. Arada çok büyük bir fark olmasa da, mevcut durumu Google için büyük bir zafer olarak tanımlamak gerekiyor. Google Chromebook’ların eğitim sektöründe daha çok tercih edilir hâle gelmesinin altında çeşitli faktörler yatıyor. Fiyat bakımından iPad ile aynı seviyede olan Chromebook’ların eğitim sektöründe kullanılması konusunda Acer, Dell, HP ve Samsung gibi üreticiler büyük bir istek sergiliyor. Chromebook’ların iPad’lere kıyasla BT yöneticileri tarafından daha kolay idare edilebilmesi ve klavyenin varlığı da Google Chromebook modellerinin şansını artırıyor.

Yine de, Google’ın Apple’a karşı mutlak bir zafer sağladığını söylemek mümkün değil. Çünkü IDC tarafından açıklanan rakamlar Google Chromebook ile iPad’i karşılaştırıyor. İşin içine MacBook’lar da dahil edildiğinde Apple tekrar üstünlüğü ele geçiriyor. Ancak pek çok okulun daha uygun fiyatlı alternatiflere yöneldiği göz önüne alınınca Chromebook’ların daha geniş bir kitleye ulaşması muhtemel gözüküyor. Uygun fiyatlı Windows 8 dizüstü bilgisayar ve tabletlerin her iki cihaz türüne de potansiyel rakip olduğunu ayrıca belirtmekte fayda var.

Apple fiyat bakımından rakiplerine karşı dezavantajlı olsa da, iTunes App Store ve iTunes U aracılığıyla kullanıcılarına geniş bir eğitim ekosistemi ulaştırma imkanı veriyor. Google bu alanda Apple’a yetişmek için çalışmalarını Eğitim için Google Play şemsiyesi altında sürdürüyor.

İLGİLİ HABERLER