Teknoloji

Google Chrome yine tam URL göstermeye başlıyor

google chrome

Google Chrome kullanıcıları son birkaç yıldır adres çubuklarında daha kısa URL’ler görüyor. İnternet devi bunun güvenilir sitelerin tanınmasını kolaylaştırdığını savunmuştu. Ancak Android Police sitesi tarafından ortaya çıkarılan bir geliştirici belgesi, Google’ın bu yaklaşımdan vazgeçtiğini gösteriyor.

Google bir ara URL’yi adres çubuğundan tamamen çıkarıp sadece arama terimlerini gösterme fikrini de değerlendirmişti. Şirket bir süre önce adres çubuğunda sadece “https://www” kısmını çıkarıp alan adını göstermeye başlamıştı. Google’dan o dönemde yapılan açıklamalarda bunun ortalama kullanıcılara yardımcı olacağı belirtilmişti.

Ancak Google’ın bu tercihi, özellikle siber güvenlik konusunda çalışan uzmanların ve gazetecilerin tepkisini çekmişti. Pek çok uzman, Google’ın bu tavrının kullanıcıları phishing ve diğer siber saldırılara karşı tehlikeye attığını belirtmişti.

Google’ın geri adımı, işlerin şirketin planladığı şekilde gitmediğini gösteriyor. Şirketin teknoloji yöneticilerinden Emily Stark, bu deneyin ilgili güvenlik metriklerini karşılamadığını ve bu nedenle vazgeçtiklerini dile getirdi.

Google Chrome 91 ile birlikte sadece “https://” kısmı varsayılan olarak gizleniyor. Kullanıcılar arama kutusunda “daima tüm URL’yi göster” seçeneğini aktif hâle getirerek gizlenen kısmı da görebiliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER