Teknoloji

Google Chrome sizi başka web sitesine yönlendiren siteleri engelleyecek

Birden açılan pop-up reklamlar geçmişte en çok sinir eden web sitesi unsurları arasında başta gelirdi. Ancak günümüzde rahatsız edici olan bir başka unsur daha var; o da siz tam bir şey okurken sizi başka bir siteye otomatik olarak yönlendiren rahatsız edici reklamlar. Hatta bu tür reklamların kullanıcıları kimlik avı veya zararlı yazılım tehdidine soktuğunu da söyleyebiliriz.

Neyse ki, Google’ın popüler Chrome internet tarayıcısı önümüzdeki kış bu duruma yönelik bazı tedbirler almayı planlıyor. Söz konusu tedbirler gelecek yılın başlarından itibaren, üç aşamada sunulacak.

Chrome 64 sürümünün yayınlanmasıyla birlikte, Chrome kullanıcılar hiçbir şeyi tıklamadıkları takdirde yeni sitelere otomatik yönlendirme yapmayı bırakacak. Google bu tür davranışın çoğunlukla sayfaya yerleştirilmiş üçüncü taraf kodlardan kaynaklandığını ve sayfayı hazırlayanın bununla ilgili bir tasarrufta bulunamadığını söylüyor.

Daha sonra Chrome 65 ile birlikte, kullanıcının tıkladığı bağlantının yeni pencerede açıldığı, bununla birlikte ana sekmedeki web sayfasının bir reklama yönlendirildiği garip durum da düzeltilecek. Google bu davranışı Chrome’un açılır pencere engelleyicisinin etrafından dolaşmayı sağlayan bir yol olarak nitelendiriyor. Görülüyor ki, ilerideki sürümlerle birlikte bu davranış da cezalandırılacak.

Chrome’un ürün yöneticisi Rya Schoen, Chrome 65 ile bir bilgi çubuğunun tetiklendiği, ancak ana sekmenin yönlendirme yapmasının engellendiği davranışın da tespit edileceğini söylüyor. Schoen, bu davranışın kullanıcıyı amaçladığı noktaya götürdüğünü, bununla birlikte geldiği sayfanın durumunu da koruduğunu dile getiriyor.

Son olarak Google, indirme veya oynatma butonları şeklinde görünen sinir bozucu sayfa elemanlarını da engellemeye başlıyor. Aynı zamanda kullanıcının farklı bir sayfaya gitmesine neden olacak, görünmez katmanları da engelliyor.

Google bu tür unsurları engellemeye önümüzdeki ocak ayında başlamayı planlıyor. Bu da söz konusu unsurları kullanan sayfa sahipleri için yeterli zamanın olduğunu gösteriyor.

Ayrıca Google, Kötüye Kullanım Deneyimleri Raporunu da yayınladı. Bu rapor sayesinde yapılan değişikliklerle birlikte web sayfanızın etkilenip etkilenmeyeceğinizi görebilirsiniz.

Google, video reklamların otomatik oynatılmasını da engellemeyi planlıyor. Sonuç olarak 2018’de, Chrome ile birlikte çok daha rahat bir web’de gezinme deneyimi kullanıcıları bekliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER