Teknoloji

Google Chrome Web Mağazası’na kripto para madenciliği yapan uzantıları almayacak

google chrome

google chrome web mağaza kripto paraGoogle’ın Chrome Web Mağazası bugün itibarıyla kripto para madenciliği yapan uzantıları kabul etmeyecek. Google’dan yapılan açıklamada, son birkaç aydır zararlı uzantıların sayısında artış görüldüğü kaydedildi. Bunlar yararlı gibi görünse de, aslında yerleştirilen gizli kripto para madenciliği kodları arka planda izinsiz biçimde çalışıyor. Bu da değerli bilgisayar kaynaklarının tüketilmesine neden oluyor.

Google, mevcut uzantıların haziran ayı sonu itibarıyla Chrome Web Mağaza’dan kaldırılacağını söyledi. Ancak madencilik dışında, blockchain amaçlı işlerle ilgili uygulamalara izin verilmeye devam edilecek.

Google daha önce, uzantının tek bir amacının bulunması ve kullanıcının da süreç hakkında bilgilendirilmesi hâlinde bu tarz uzantılara izin veriyordu. Ne var ki Google, geliştiriciler tarafından gönderilmiş, madencilik araçlarına sahip olan tüm uzantıların yüzde 90’lık bölümünün Google’ın politikalarıyla uyuşmadığını, sonuç olarak bunların ya mağazadan kaldırıldığını ya da reddedildiğini söyledi.

Madencilik sistem performansını olumsuz şekilde etkiliyor. Çünkü dijital paraların elde edilmesi amacıyla gerekli olan kesin hesaplamalar önemli CPU gücü tüketiyor. Bu arada şirketler ve korsanların da herkese açık web sitelerine arka kapıdan dolaşarak para madenciliği kodları yerleştirdiği ve şüphe çekmeyecek şekilde işlemci gücünden yararlandığı biliniyor.

Google’ın uzantılar platform ürün yöneticisi James Wagner, konuyla ilgili olarak yayınlanan blog yazısında, aşağıdaki ifadeleri kullandı:

“Uzantılar platformu, geliştirici topluluğumuzun, kullanıcıların Chrome’dan en iyi şekilde yararlanmasına yardımcı olan canlı bir uzantı kataloğu oluşturmasını sağlayan güçlü özellikler sağlıyor. Ne yazık ki, bu yetenekler, kullanıcıları kendi amaçları pahasına kullanarak platformu kötüye kullanmaya çalışan kötü niyetli yazılım geliştiricilerini cezbetti.”

Kripto para birimleri değişken yapıları ve hareketleriyle biliniyor. Hem idari düzenleyiciler hem de teknoloji şirketleri çirkin hareketlerin önüne geçmek için aldıkları önlemleri artırıyor. Geçtiğimiz günlerde Google, Facebook ve Twitter dijital para birimleriyle ilgili reklamları engelleyeceklerini duyurmuşlardı.

İLGİLİ HABERLER