Teknoloji

Google Chrome üzerindeki kontrolünü sıkılaştırıyor, Web Mağazası dışındaki eklentileri engelliyor

chrome-web-store-eklenti-140515

Kullanıcılarını zararlı yazılım yükleme tehlikesinden korumak isteyen Google, Windows ve Mac kullanıcılarının resmi Chrome Web Mağazası’nda barındırılmayan Chrome eklentilerini yüklemesini engellemeye başladı.

Şirket ilk önce geçen yılın mayıs ayında bu zorunluluğu Windows kullanıcıları için getirmiş, ancak Chrome’un geliştirici versiyonunu kullananlar için açık kapı bırakmıştı ve istedikleri eklentileri istedikleri gibi yüklemelerine izin vermişti. Ancak Google’ın söylediğine göre bu durum korsanların insanları internet tarayıcısının geliştirici versiyonunu kullanmaya yönlendirip daha sonra da zararlı yazılımları yüklemelerini sağlamaya neden olmuş.

Chrome genişletmeler yöneticisi Jake Leichtling yayınlanan blog yazısında zararlı yazılımlardan etkilenen kullanıcıların seçmedikleri bir Chrome kanalı üzerinde çalıştıklarının belirlendiğini söyledi.

Şimdi Google Chrome’un bütün versiyonlarında Web Mağazası dışından dağıtılan eklentileri engellemeye başladı. Yeni kurallar Windows kullanıcıları için mayıs ayında, Mac kullanıcıları içinse temmuz ayında yürürlüğe girecek.

Bu yeni politika Apple’ın App Store üzerindeki sıkı kontrolüne benziyor, ayrıca bazıları bundan dolayı Chrome’un daha açık bir ortam olmadığına yönelik şikayetleri dillendirebilir. Ancak Google’ın nedeni açık. Şirket geçen yıl Web Mağazası dışından olan eklentilerin yüklenmesine yasak getirdiğinden beri, istenmeyen eklentilerle ilgili müşteri destek taleplerinde yüzde 75 azalma olduğunu kaydetti.

Ayrıca Google Windows ve Mac geliştiricilerinin Web Mağazası dışı kaynaklı eklentileri sistemlerinde geliştirici modunu elle etkinleştirerek çalıştırabileceklerini söylüyor. Ayrıca ekliyor: “Eğer şu anda eklentileriniz Chrome Web Mağazası dışında barındırılıyorsa, onları mümkün olan en kısa zamanda Chrome Web Mağazası’na taşımalısınız.”

İLGİLİ HABERLER