Teknoloji

Google Chrome uygulamaları Windows, Mac ve Linux’tan kalkacak

google chrome veri tasarrufu windows 7

google chromeGoogle, Chrome OS haricindeki tüm platformlarda Chrome uygulamaları için sunduğu desteği kademeli olarak sonlandırmayı planlıyor. Şirketin açıkladığı plana göre, bu yılın sonlarına doğru başlayacak şekilde, yeni Chrome uygulamaları sadece Chrome OS kullanıcılarına açık olacak; Windows, Mac ve Linux’tan erişilemeyecek. Mevcut uygulamalar ise söz konusu platformlar için açık olacak ve güncellemeler sürecek.

2017’nin ikinci yarısında ise Chrome Web Mağazası Windows, Mac ve Linux’ta faaliyet göstermeyi bırakacak. 2018’in başlarından itibaren ise, Chrome uygulamalarını Windows, Mac veya Linux bilgisayarlara yükleyemeyeceksiniz. Uzantılar ve temalar bu değişikliklerden hiçbir şekilde etkilenmeyecek, ancak zamanla Chrome Web Mağazası’nde bunlara daha fazla yer ayrılmış olacak.

Google, kullanıcıların sadece çok küçük bir yüzdesinin Chrome uygulamalarını aktif şekilde kullandığına dikkat çekiyor. Google’ın belirttiğine göre, paketlenmiş uygulamalar ve barındırılmış uygulamalar olmak üzere iki çeşit Chrome uygulaması bulunuyor. Bugün, kullanıcıların yaklaşık yüzde 1’lik bir bölümü Windows, Mac ve Linux’ta paketlenmiş Chrome uygulamalarını aktif şekilde kullanıyor. Çoğu barındırılmış uygulama ise zaten normal web uygulamaları gibi işlev görüyor.

Şirketin bu adımı atmasındaki temel neden web’deki ilerlemelerle ilgili. Chrome uygulamaları için gerçek bir alan veya gereksinim kalmadı. Google’a göre, belli bir süre boyunca web, çevrim dışı çalışma, bildirim gönderimi veya donanıma bağlanma gibi deneyimlerde yeterlilik göstermedi. Ancak zamanla tüm bu açıklar kapatıldı ve ileride daha büyük gelişimler de bekleniyor. Aslında Google, bu şekilde herkese eşyalarını web’e taşımaları gerektiğine dair bir mesaj da veriyor. Google, uygulamalarını web’e tamamıyla taşıyamayan geliştiricilerin, Chrome uygulamalarının bıraktığı boşluğun doldurulmasında yardımcı olacak yeni API’ları öncelikleştirme konusunda kendilerine yardımcı olmalarını da bekliyor. Bununla birlikte Google Chrome uygulamalarının Chrome OS’te kritik bir rol oynadığını belirtmeden de geçmiyor.

İLGİLİ HABERLER