Teknoloji

Google Chrome uygulamaları artık Windows uygulamaları gibi çalışabiliyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google Chrome uygulamaları için önemli bir güncelleme yayınladı. Bu güncelleme “Masaüstü Bilgisayarınız İçin” olarak adlandırılan yeni bir özelliği getiriyor. İlk olarak Windows ve Chromebook bilgisayarlarda çalışacak bu özellik kapsamında Chrome uygulamaları bir web uygulaması değil de, normal birer uygulamaymış hissi vererek çalışma fırsatı yakalıyor.

google-chrome-logo-230513

Yeni Chrome uygulamaları sekme, buton ve yazı kutuları gibi internet tarayıcısı elementlerinden kurtuluyor ve bağımsız bir pencerede, normal bir uygulama gibi çalışma fırsatı yakalıyor. Ayrıca bu uygulamalar için çevrim dışı çalışma özelliği, bulut depolama için Google Drive entegrasyonu, masaüstü bildirimleri, USB veya Bluetooth üzerinden bağlı cihazları destekleme, Google hesabıyla eş zamanlayıp kullanıma kalınan yerden devam etme gibi imkanları da sunabiliyor. Otomatik olarak güncellenebilen uygulamalar Sandboxing gibi dahili güvenlik özellikleriyle geliyor, böylelikle zararlı yazılım veya phishing gibi saldırılardan da kolay etkilenmiyor.

chrome-web-magaza-masaustu-bilgisayariniz-icin-060913

Google Android tarafında yakaladığı ekosistemin bir benzerini Chrome tarafında da elde etmeye doğru gidiyor. Yerel uygulama işlevine sahip olan tüm uygulamalar Chrome Web Store içinde “Masaüstü Bilgisayarınız İçin” adlı özel bir bölüm altında listeleniyor. Windows için yeni bir Chrome Uygulama Başlatıcısı da yayınlandı. Windows’un görev çubuğuna yerleşen bu başlatıcı üzerinden Chrome uygulamalarını bağımsız pencerelerde başlatmak mümkün oluyor. Böylelikle Chrome uygulamaları da Windows uygulamaları gibi alışılan şekilde açılabiliyor.

chrome-uygulama-baslatici-060913“Masaüstü Bilgisayarınız İçin” özelliği kapsamında çeşitli uygulama geliştiricileriyle işbirliği yapılıyor. Fotoğrafları kesme, yeniden boyutlandırma ve rötuşlama özellikleri sunan Pixlr Touch Up, görev yöneticisi Wunderlist, bir yarış oyunu olan Cracking Sands, multimedya sunucularından içerik akışı sağlayan Plex gibi uygulamalar masaüstü uygulamalarıymış gibi kullanılabiliyor. Geliştiriciler de Google tarafından yayınlanan yeni API’ları kullanarak web uygulamalarına bu yeniliği kazandırabilecek. Bu da ilerleyen zamanlarda daha fazla masaüstü uygulamaymış gibi çalışan Chrome uygulaması göreceğimiz anlamına geliyor.

chrome-wunderlist-yerel-060913

Chrome ekibi “Masaüstü Bilgisayarınız İçin” özelliğini yakın gelecekte Mac ve Linux bilgisayarlara da getirecek.

Google’ın yeni tür Chrome uygulamalarını yayınlamasının Google Chrome’un beşinci yaş gününe denk gelmesi de ilginç bir ayrıntı olarak dikkat çekti.

İlgili >> Google Chrome Blog, Chrome Web Store

İLGİLİ HABERLER