Teknoloji

Google Chrome, artık PDF dokümanları “seslendirebilecek”

google chrome

Teknoloji devi Google, görme yeteneği düşük olan kullanıcıların PDF belgelerle daha rahat etkileşim kurabilmesi için Chrome tarayıcısına optik karakter tanıma (OCR) teknolojisi eklemeyi planladığını duyurdu. Bu teknoloji sayesinde, PDF belgeler metne dönüştürülebilecek ve daha erişilebilir hale gelecek. Bu sayede ekran okuyucuların bu belgeleri yüksek sesle okuması mümkün olacak. Yeni özellik aynı zamanda resim açıklamaları da sağlayacak.

Google, bu özelliği “önümüzdeki aylarda” kullanıma sunmayı hedefliyor. Hatta şirket, bu yılın sonlarına doğru bu özelliği Chrome dışında başka platformlarda da genişletmeyi planlıyor. Hangi platformların bu yükseltmeyi alabileceği konusunda henüz bir bilgi paylaşılmadı.

Google’ın bu adımı, okul Chromebook’ları için uygulama lisanslamayı ve Amerika’daki kullanıcılarına Adobe Express’e ücretsiz erişim sağlamayı içeren geniş bir eğitim hamlesinin parçası. Okul yöneticileri, öğrenci ve öğretim elemanlarının Chromebook’larından erişebilecekleri içerikler üzerinde daha sıkı kontrol sahibi olacaklar. Örneğin, öğrencilerin sınavlarda hile yapmalarına yardımcı olabilecek yapay zeka araçları gibi belirli web sitelerinden metin kopyalamaları engellenebilecek. Kullanıcılar, Chrome OS’te nerede olursa olsunlar, kameralarını veya mikrofonlarını kolayca kapatma imkanına sahip olacaklar.

google chrome pdf

Söz konusu okuma özelliği, özellikle sınıf ortamı için tasarlanmış olup, görme yeteneği düşük öğrencilerin taranmış ders materyallerini veya gerekli araştırma makalelerini okumalarını kolaylaştıracak. Bununla birlikte, bu özellik genel internet kullanımını da daha erişilebilir kılacak. Web sitelerinin hizmet şartları veya diğer önemli bilgileri PDF’lere koyması yaygın bir durum. Bu yükseltme, bu bilgilere daha fazla kişinin ulaşabilmesini sağlayacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER