Teknoloji

Google Chrome’da sinir bozucu otomatik videoları engellemeye başlıyor

chrome otomatik video engelleme

chrome otomatik video engellemeGoogle geçtiğimiz ay Chrome’un, otomatik çalmaya başlayan videoların yarattığı rahatsızlığa çözüm olan yeni bir versiyonunu dağıtmaya başlamıştı. Versiyon 66 numaralı en son güncelleme ise Chrome’un, bilgisayarın sesinin açık olduğu durumlarda videoları otomatik olarak çalmaya başlamasını durduruyor.

Google, söz konusu değişiklikleri kişiselleştirilmiş biçimde sunuyor. Yani Chrome kullanıcıların hangi sitelerde otomatik çalmayı isteyip istemediğine yönelik tercihlerini öğreniyor. Sonuç olarak, yeni bir siteye girdiğinizde, hoparlörünüzden aniden bir ses yükseltmesinin önüne geçilecektir. Ancak Google’ın değişiklikleri doğrultusunda; eğer bir sitedeki videolara tıklayıp izlemeye başlarsanız, gelecekte de bu seçiminiz hatırlanacak ve buna göre davranılacaktır. Örneğin YouTube’da, eğer bir kere bir videoyla etkileşime geçip onu oynatmaya başladıysanız, daha sonra izleyeceğiniz diğer videolar da otomatik olarak, sesli biçimde oynatılmaya başlanacaktır.

Eğer Chrome’u yeni kullanmaya başladıysanız ve henüz göz atma geçmişiniz boş ise, o hâlde internet tarayıcısı, kullanıcıların genellikle sesli biçimde video oynattığı 1000’den fazla popüler sitedeki videoları otomatik olarak oynatacaktır. Google’ın ürün yöneticisi John Pallett, kullanıcılar web’de gezindikçe site listesinin değişeceğini, Chrome’un hangi sitelerde videoları sesli biçimde otomatik olarak oynatacağını, hangi sitelerde oynatmayacağını öğreneceğini kaydetti. Kullanıcıların Chrome’a öğrettikçe, her videoda “oynat” düğmesine basmanın gerektiğini fark edeceklerini, ancak en sonunda daha az videonun istenmeyen biçimde oynatılacağını, başlangıçtakine göre daha az gürültü duyacaklarını da dile getirdi.

Chrome 64 sürümünde Google, bir sitenin tüm seslerini tamamen kısma imkanı getirmişti. Halbuki daha önce sadece “sekmeyi kıs” işleviyle geçici bir çözüm sunuluyordu. Google şu anda Windows 10 kullanıcılarını hedefleyen daha fazla Chrome güncellemesi test ediyor. Yerel Windows 10 bildirim desteği, aynı zamanda tahmine dayalı izleme dörtgenleri için de eksiksiz destek bunlar arasında bulunuyor. Google şu anda tüm bunları Chrome’un Canary sürümünde test ediyor.

İLGİLİ HABERLER