Teknoloji

Google Chrome otomatik oynatılan videoların sesini kısıyor

google chrome

google chromeGoogle Chrome kullanıcılarının uzun süredir beklediği gün sonunda geldi. Dünyanın en popüler internet tarayıcısının en yeni sürümü, web sayfalarının sesli olarak otomatik oynatma yapmasını engelleyen bir özellik barındırıyor. Böylelikle videoların veya sesi olan diğer içeriklerin aniden bağırmaya başlamasının önüne geçilebilecek.

Otomatik oynatılan videoların fazlasıyla sinir bozucu olduğu su götürmez bir gerçek. Buna ek olarak, normalden faza veri tüketimine yol açan videolar, internette gezinme deneyimini de hatırı sayılır ölçüde yavaşlatıyor. Bu yavaşlama özellikle mobil cihazlarda daha ciddi rahatsızlık veriyor.

Aniden oynatılmaya başlayan ve kullanıcıları rahatsız eden videoları susturacak olan güncelleme, önümüzdeki günler itibarıyla tüm kullanıcılara ulaştırılacak. Ancak bu konuda bazı istisnalar bulunuyor.

Medya içeriklerinin otomatik olarak oynatılabilmesi için içeriğin ses barındırmaması veya kullanıcının içeriğe olan ilgisini göstermesi gerekiyor. Kullanıcının içeriğe olan ilgisi ise birkaç faktör doğrultusunda belirleniyor. Eğer kullanıcı masaüstünde gezinirken o siteden düzenli olarak medya içeriği izlediyse, gezinme sırasında video ekranına dokunduysa veya ilgili siteyi mobilde ana ekrana eklediyse, kullanıcının o içeriğe ilgisinin olduğu hükmüne varılacak.

Chrome’un yeni versiyonunun gelişini duyuran ilk mecralardan biri olan VentureBeat’te yer alan habere göre, yeni versiyon YouTube üzerinde karışık sonuçlar veriyor. Bazı videoların otomatik olarak oynatıldığı bazıların ise oynatılmadığı belirtilse de, bu durum YouTube’un mevcut işleyişinden çok uzak görünmüyor.

Google Chrome, kullanıcılarına belli alan adlarında videoların otomatik olarak oynatılmasını engelleme konusunda da çeşitli araçlar sunuluyor. Dolayısıyla kullanıcıların diledikleri takdirde YouTube üzerinde bile videoların otomatik olarak oynatılmasını engelleyebileceğini belirtmek gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER