Teknoloji

Google Chrome OS’i Windows 8’e taşımanın adımlarını atıyor

Google geçtiğimiz haftalarda Chrome uygulamalarını kullanıma sunmuş, bu sayede uygulamaların çalışma kapsamını internet tarayıcısının ötesine taşıyarak bunlara gerçek bir Windows programı izlenimi kazandırmıştı. Ancak görünüşe göre şirket çok daha fazlasını planlıyor.

google-chrome-beta-android

Chrome internet tarayıcısının geliştiricilere özel versiyonuna yeni özellikler eklemeyi sürdüren ve bunları en sonunda Chrome’un final sürümüne de kazandıran Google şimdi de Chroem OS’i Windows 8’in “Metro” modunda çalıştırmayı amaçlıyor.

Normalde Chrome Windows 8’in geleneksel masaüstü modunda çalışıyor, ancak bunu Windows 8 Başlat Ekranı üzerinde, modern görünümde çalışacak şekilde ayarlayabiliyorsunuz. Geliştirici kanalında yayınlanan son sürüm kullanıcı arayüzü ve işlev bakımından Chrome OS ile aynı tabiatı taşıyor.

Chrome, Gmail, Google, Dokümanlar ve YouTube için ekranın alt, sağ veya sol kenarlarına yerleştirilebilecek çeşitli ikonlar bulunuyor. Chrome OS’te olduğu gibi birden fazla tarayıcı penceresi açmak ve bunları aynı ekranda yan yana ya da tam ekran modunda göstermek mümkün oluyor. Ekranın sol alt köşesinde bir de uygulama başlatıcısı bulunuyor.

Chrome internet tarayıcısı bir Windows 8 uygulaması gibi davranmaya devam ederken Microsoft’un web tarayıcıları için açtığı özel bir modu da kullanıyor. Redmond şirketi Windows 8’de çalışan tüm internet tarayıcılarına varsayılanda modern arayüz ortamında açılma fırsatını sunuyor. Bu uygulamalar Windows Mağaza’da masaüstü uygulamalar olarak listelense de, Windows 8 uygulamalarını taklit etmelerine ve işletim sisteminin sunduğu ikili pencere görünümü gibi işlevlerden yararlanmalarına izin veriliyor. Chrome da Windows 8’de bu modu kullanarak çalışıyor, ancak benzer bir duruma Windows RT’de izin verilmiyor.

Chrome’un Windows 8’deki yeni çalışma modu şu an için pek de düzgün şekilde işlemiyor, ancak durum Google’ın nereye doğru yol aldığını gösteriyor. Google Chrome ile bir yandan alternatif işletim sistemi platformu geliştirmeye çalışırken bir yandan da uygulama ekosistemini Windows tarafına doğru da açmayı planlıyor.

Chrome OS benzeri modun Windows 8’e özel Chrome sürümleri dağıtım kanalına ne zaman geleceği henüz bilinmiyor, ancak Google’ın Microsoft’un kendi Windows platformu üstüne ekosistem kurmayı hedeflediği rahatlıkla anlaşılıyor.

İlgili >> The Verge, Chrome Dev Channel

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER