Teknoloji

Google Chrome OS ile ilgili detayları açıkladı – Video (güncellendi – Galeri)

google-chrome-os-lansmanGoogle’ın Linux ve Chrome internet tarayıcısı tabanlı işletim sistemi Chrome OS ile ilgili detaylar bugün düzenlenen bir basın toplantısı ile açıklandı. Bırakın piyasaya çıkmaya hazır hale gelmeyi, henüz beta sürümü bile yayınlanmayan işletim sistemiyle ilgili herşey henüz çok yeni. Hatta ilk resmi ekran görüntüsü bu basın toplantısıyla ortaya çıktı.

Sistemin tümü web tabanlı ve Chrome tarayıcısı üzerinde çalışıyor. USB sürücü içerikleri tarayıcı sekmesinde görülebiliyor, not defteri sayesinde Google Docs belgesi oluşturulabiliyor. Web tabanlı uygulamalar uygulama panelinde çalıştırılıyor. Bu panelin altında Gmail, Facebook, Twitter ve Hulu gibi uygulamalar, ayrıca Google Talk gibi küçültülebilir, arka planda çalışabilir programlar yer alıyor. Yerel depolama sadece sistemi hızlandırmak için kullanılıyor, geri kalan herşey bulut bilişimi baz alarak geliştirilmiş, yani dosyalar internet üzerinde depolanıyor denilebilir. Google Chrome OS’in Flash’a tamamen uyumlu olduğunu söylüyor, hatta donanım bazlı hızlandırma bile destekleniyor. Google’ın deyişiyle, Chrome OS interneti genel amaçlar için kullanan ve fazlasını istemeyen kullanıcılar için tasarlanmış. Örneğin bir avukatsanız, dava dilekçelerini, sözleşmeleri düzenlemek için Chrome OS yüklü bir makina uygun bir seçim olmayacaktır.

Piyasaya çıkış hakkında Google fazla bir detay vermiyor. Gelecek senenin sonunda planlanan lansman tarihine kadar da pek birşey görecek değiliz gibi, ancak Chrome OS her türlü cihaz üzerinde çalışan bir işletim sistemi olmayacak. Özel olarak belirlenmiş donanımlar üzerinde çalışmasına izin verilecek. Örneğin, standart sabit disklerde çalışmayacak, bunun yerine sadece SSD’li sistemler Chrome OS’i çalıştırabilecek. Bu Chrome OS’in kurulum dosyasını indirip sisteminize kuramayacağınız anlamına geliyor. Google tarafından onaylanmış Chrome OS yüklü bir cihaz satın almanız gerekecek. Bu gerçekten ilginç bir hamle, ancak işletim sisteminin kaynak kodu bugünden itibaren halka açıldığı için, programcılar arasında bu kodu alıp kıracak ve her türlü donanım üzerinde çalışır hale getirecek kişiler çıkacaktır, ki onları sonuna kadar destekliyoruz. Bu arada Chrome OS’in tanıtımının henüz piyasada olmayan bir Eee PC üzerinde yapıldığını belirtmeden geçmeyelim. Yazının devamında Chrome OS’in tanıtım videolarını bulabilirsiniz.

Güncelleme: Galeri – Google Chrome OS sunum notları
[nggallery id=199]

Video: Google Chrome OS’i tanıttı [YouTube]

Resim – Engadget

İLGİLİ HABERLER