Teknoloji

Google Chrome’un pil tüketim sorununa sürpriz çözüm

microsoft edge pil ömrü google chrome

Google Chrome, internet tarayıcısı pazarının yarısından fazlasını elinde bulunduruyor. Ancak Chrome’un cihazların kaynağını ve pilini yoğun biçimde tüketmesi, özellikle dizüstü bilgisayar kullanıcıları için bir problem teşkil edebiliyor. Ancak Chrome’un bu sorununa beklenmeyen bir kaynak çözüm vadediyor.

Bu beklenmeyen kaynak Microsoft’tan başkası değil. Edge’in Chromium tabanlı versiyonunu kullanıma sunan yazılım devi, geçtiğimiz ağustos ayında Chrome’un pil tüketimini azaltmak için ortaya bir formül atmıştı. Söz konusu formül, video oynatılırken yapılan gereksiz ön belleğe alma işlemini elemine ediyor. Microsoft’un kıdemli yazılım mühendislerinden Shawn Pickett, video oynatılırken yapılan ön belleğe alma işleminin diski aktif hâlde tuttuğunu ve bu nedenle de gereksiz biçimde güç tüketildiğini belirtmişti.

Microsoft’un Chrome’un güç tüketim sorunu için geliştirdiği çözümler bununla sınırlı kalmamıştı. Yazılım devi, tarayıcının bilgisayarın güç kaynağından mı yoksa pilden mi enerji aldığını sağlayacak bir kontrol mekanizması da geliştirdi. Şirket, bu senaryoların dizüstü bilgisayarın prize takılı olduğu senaryoları etkilemeyeceğinin de altını çiziyor.

Görünen o ki, Google’ın Chrome ekibi sonunda Microsoft’un güç tasarrufu çözümlerini uygulamaya koymuş gibi görünüyor. Chromium platformunda “Chrome Cunningham” bir Google mühendisi, şirketin çözümün testlerine yakında başlayacağını açıkladı.

Google Chrome yeni pil koruma araçlarının testlerine ne zaman başlayacak?

Google’ın pil koruma özelliğinin testlerini nerede ve ne zaman yapacağı henüz bilinmiyor. Özelliğin önce Chrome Canary kullanıcıları tarafından test edildikten sonra herkese açılması muhtemel görünüyor.

Microsoft Edge’in Chromium platformuna hatırı sayılır bir katkı yaptığı da rahatlıkla söylenebilir. Şirket, sadece 2019’da açık kaynaklı Chromium platformuna 1600’den fazla kod katkısında bulundu.

İLGİLİ HABERLER