Teknoloji

Google’ın iddiasına göre Chrome Mac’te Safari’den daha hızlı

google chrome
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google, en son Chrome sürümü M99’un, Apple’ın kendi Speedometer web benchmark testinde rekorlar kırdığını ve Mac’lerde Safari’den daha hızlı ve tepkisel biçimde çalıştığını öne sürüyor. Chromium Blog’daki bir yazı, Chrome’un hızıyla ilgili olarak geçen bir yıl içinde yapılan iyileştirmeleri, JavaScript derlerken ve grafikler oluştururken kaydedilen ilerlemeleri özetliyor.

Google’a göre tüm bunlar, tarayıcısının M1 işlemcili Mac’lerde en hızlısı olmasını ve Safari’den yaklaşık yüzde 7 daha hızlı sonuçlar vermesini sağlıyor. Blog yazısına göre Chrome M99, Apple’ın WebKit ekibi tarafından oluşturulan bir benchmark testinde, 300 puanla bir hız rekoru da kırmış görünüyor. Speedometer benchmark testi, deneyimin ne kadar hızlı olduğunu görmek amacıyla, çeşitli teknolojiler kullanarak çalışan bir web uygulamasını kullanmanın nasıl bir şey olduğunu öykünlemek için geliştirilmişti. Google, testlerini 10 çekirdekli M1 Max yongası ve 64 GB RAM’e sahip 14 inç MacBook Pro’da gerçekleştirdiğini belirtiyor.

Web’de gezinme söz konusu olduğunda performans çok önemlidir, ne de olsa bir web uygulamasını kullanırken veya bir web sitesinde gezerken beklemek istemezsiniz. Chrome ile ilgili şikayetlerin çoğu, bu internet tarayıcısının yavaş olmadığı, sistem kaynaklarını aşırı biçimde tükettiği şeklindeydi. Chrome, yoğun RAM kullanımından tamamen sorumlu olmasa da, bellekte çok yer kapladığı bir gerçektir.

En iyi internet tarayıcısı seçiminde hız tek başına yeterli bir unsur değil. İşimiz gereği Safari, Chrome ve Edge’i sıklıkla kullanıyoruz ve arada çok büyük hız farklılıkları gözlemlemedik. Bununla birlikte eski Chrome sürümlerinin RAM kullanımını yoğun biçimde yaptığını görüyorduk. Şu anda kullanmakta olduğum M1 Max işlemcili MacBook Pro’da ise Chrome’un gayet akıcı biçimde çalıştığını belirtmem gerekiyor.

Eğer Chrome’un sunduğu esneklikten ve zengin eklenti imkanından memnunsanız, bu internet tarayıcısının hız konusunda da sürekli gelişim içinde olduğunu bilmek güzel olacaktır.

İLGİLİ HABERLER