Teknoloji

Google Chrome işletim sistemini tabletlerle sunmayı düşünmüyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google’ın I/O 2011 etkinliğinin ikinci, aynı zamanda son günü Chrome’a ayrılmış gibiydi. Chrome ile ilgili yeniliklerin açıklandığı oturumlarda Chrome OS ile çalışan tablet beklentisi içinde olanlar ise hayalkırıklığına uğradı. Google’ın Chrome’dan sorumlu başkan yardımcısı Sundar Pichai şirketin planlarıyla ilgili olarak samimi açıklamalarda bulundu.

Web kullanımının yüzde 90’dan fazlasının dizüstü bilgisayarlarla gerçekleştirildiğini belirten Puchai bu nedenle şu anda dizüstü bilgisayarlara odaklandıklarını ve diğer tasarımlarla ilgilenmediklerini söyledi. Herhalde Puchai “diğer tasarımlar” derken Chromebox’ı tanım dışında tutmuş olmalı. İlkelerine bağlı görünen Google’ın Chrome OS cihazlarını yazılımın ve donanımın paketlenmiş hâli şeklinde sunmayı ve böylelikle kullanıcılara garantili bir deneyim sunmayı hedeflediği anlaşılıyor.

Chrome işletim sisteminin tabletlere gireceğini umanları üzecek şekilde şirket Android cihaz satışlarını Chrome işletim sistemiyle birlikte sekteye uğratmak istemiyor. Peki, Google Android’i dizüstü bilgisayarlara entegre etme imkânı varken neden Chrome işletim sistemini ortaya attı? Pichai bunu şu şekilde açıklıyor:

“Ortalıkta çeşit çeşit deneyimler bulunuyor ve web modeli oldukça farklı. Her ikisinin de aynı anda yaşayacağını gördüğümüz için rahatız. Google Movies ve YouTube’un web versiyonları var. Bir Chromebook kullanırsanız, [Android ve Chrome’un] ne kadar farklı olduğunu ve nasıl bir arada yaşayabileceklerini görürsünüz. Her ikis çok farklı modeller, eğer biz Chromebook gibi birşey yapmasaydık, çok eminim ki başka birileri yapacaktı.”

Eğer Google yapmasaydı, kim yapacaktı? Microsoft’un da Apple’ın da bulut tabanlı servisler sunmak istediği biliniyor, ancak bu iki şirketin de tamamen internete bağlı bir işletim sistemi sunmak isteyeceği konusunda çok emin değiliz.

İlgili – Engadget

[Görsel – Engadget]

İLGİLİ HABERLER