Teknoloji

Yeni Google Chrome güncellemesi performans artışına odaklanıyor

google chrome

Google Chrome için hazırlanan en son güncelleme, yazılım devinden verilen bilgiye göre önemli performans iyileştirmelerini beraberinde getiriyor. Chrome’un ürün direktörü Matt Waddell, “Bu ayın Chrome güncellemesi Chrome’un performansı için son yıllardaki en önemli performans artışını temsil ediyor” ifadesini kullandı. Waddell, bu değişikliklerin büyük kısmının perde arkasında yapıldığını belirtmeyi de ihmal etmedi.

Yeni güncellemeyle birlikte Chrome’da aktif sekme, diğer sekmelere kıyasla ayrıcalıklı olacak. Şirketten verilen bilgiye göre, böylelikle CPU kullanımı 5 kat azalacak ve pil ömründe 1,25 saatlik bir artış sağlanacak. Google bunu yaparken arka planda müzik oynatma ve bildirim alma gibi kullanıcıların önem verdiği özelliklerden taviz verilmediğinin de altı çizildi.

Güncellemeyle birlikte Chrome’un çok daha hızlı başlatılacağı da Google’ın değindiği noktalar arasında bulunuyor. Tarayıcının eskiye kıyasla yüzde 25 daha hızlı açılacağı ifade ediliyor. Sayfa yükleme hızının yüzde 7 oranında artacağı belirtilirken, bütün bunların eskiye kıyasla daha az RAM ve güç tüketerek yapılacağı da vurgulandı.

Google’ın sunduğu yeniliklerden birisi de sekme arama özelliği. Bu özelliğin tarayıcıda çok sayıda sekme açarak çalışanların işini bir hayli kolaylaştıracağı söylenebilir. Kullanıcılar hangi pencerede olurlarsa olsunlar açık bir sekme penceresi görebilecek ve buradaki arama çubuğu üzerinden aradıkları sekmeye hemen ulaşabilecek. Söz konusu özellik ilk olarak Chromebook’larda kullanıma sunulacak.

Bir diğer yenilik ise “Chrome Actions” (Chrome Hareketleri) adını taşıyor. Google, bu sayede kullanıcıların işleri sadece birkaç dokunuşla yapabileceğini belirtiyor. Kullanıcılar adres çubuğuna “şifreleri düzenle” veya “geçmişi sil” yazarak bu işleri hızlıca halledebilecek. Öncelikle gizlilik ve güvenliğe odaklanan Google, bu özelliği ilk olarak masaüstünde kullanıcılarla buluşturacak.

Google Chrome kullanıcıları, yakında yeni bir sekmeyi açtıklarında kartlar ile karşılaşacak. Bu kartlar ilk etapta kullanıcıları kısa süre önce ziyaret ettikleri internet sitelerine yönlendirecek. 2021’de eğlence odaklı kart seçenekleri de listeye eklenecek. Kartlar ilk etapta sınırlı sayıda kullanıcının erişimine açık olacak.

Google, Apple’ın M1 işlemciye sahip Mac’leri için de bir Chrome sürümü hazırladı.

İLGİLİ HABERLER