Teknoloji

Google Chrome HTTPS’li sitelerde “güvenli” yazısını kaldıracak

google chrome 76
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:
google chrome
Google Chrome

Google Chrome’da HTTPS’li sitelerin gösterimine büyük önem veren Google, önümüzdeki aylarda güvenli sitelerin belirtilmesiyle ilgili önemli değişiklikler yapmaya hazırlanıyor.

Google Chrome’un kullanıcı arayüzünde HTTPS’li sitelerin gösteriminde bazı değişiklikler yapmaya hazırlanıyor. Önümüzdeki eylül ayından itibaren, Chrome 69 versiyonuyla birlikte, HTTPS kullanan sitelerde yeşil renkli “Güvenli” yazısı çıkmayacak. Chrome’un mevcut versiyonunda, aralarında Teknoblog’un da bulunduğu güvenli sitelerde bu ibare yer alıyor.

Ekim ayında gelecek olan Chrome 70 ile birlikte, HTTPS sertifikası olmayan siteler ziyaret edildiğinde, “Güvenli değil” biçiminde kırmızı renkli bir işaret gösterilecek.

google chrome http
Chrome’un mevcut, Eylül 2018 ve daha sonraki sürümlerinde HTTPS’li sitelerin gösterimi resimdeki gibi yapılacak.

HTTPS ile ilgili kısa bir bilgilendirme yapacak olursak, bu HTTP’nin daha güvenli bir versiyonu olma özelliğini taşıyor. Kullanıcılar ve web siteleri arasında güvenli bir iletişim protokolü gibi davranıyor, birilerinin araya girip veri paketlerini gözetlemesini zorlaştırıyor. Verileriniz üçüncü tarafların erişiminde korunuyor, bu nedenle modern web sitelerinin çoğu bu teknolojiyle yöneliyor, HTTPS’in arkasındaki temel teknoloji olan Transport Layer Security’yi (TLS) kullanıyor.

Google neden böyle bir değişikliğe gidiyor? Şirketin söylediğine göre, kullanıcılar web’in güvenliğinin bir varsayılan olmasını bekliyor. Halbuki şu anda yapılan gösterim kullanıcılar için gayet açıklayıcı bir niteliğe sahip. Belki “güvenli” simgesinin yazısıyla birlikte tamemen kaldırılması yerine, bu gösterim biraz daha küçültülerek kullanıcılara güvende oldukları mesajı daha sağlıklı biçimde verilebilir.

google chrome güvenli değil
Eğer bir sitede HTTPS yerine HTTP varsa, resimdeki gibi “Güvenli değil” yazısı gösterilecek.

Google, HTTPS’in giderek ucuzladığını ve eklemenin kolaylaştığını söylüyor. Web siteleri için ücretsiz SSL hizmeti veren kuruluşları dikkate aldığımızda, bunun doğru olduğunu söyleyebiliriz.

İLGİLİ HABERLER