Teknoloji

Google artık Chrome’un Gizli modunda bilgi topladığını kabul ediyor

google chrome

Google Chrome‘da bir Gizli pencere açıldığında kullanıcıların karşısına cihazlarını kullanan diğer kişilerin etkinliklerini göremeyeceği ancak indirdikleri, yer işaretleri ve okuma öğelerinin kaydedilmeye devam edeceği konusunda onları uyaran bir bildirim çıkıyor. Kısa süre önce Gizli Mod kullanıcılarını takip etmekle suçlandığı 5 milyar dolarlık bir davayı uzlaşma yoluyla çözen Google, Chrome’un deneysel Canary kanalında bu sorumluluk reddi beyanını güncelledi.

Şirket Canary kanalındaki sorumluluk reddi beyanına Gizli modun web sitelerinin kullanıcı verisi toplama şeklini değiştirmeyeceğini belirten bir ifade ekleyerek değişikliğe gitti. Söz konusu metinde şu ifadeler yer alıyor: “Bu cihazı kullanan diğer kişiler etkinliğinizi göremeyeceğinden, daha gizli bir şekilde gezinebilirsiniz. Bu, ziyaret ettiğiniz web siteleri ve Google dahil kullandıkları hizmetler tarafından verilerin toplanma şeklini değiştirmeyecektir. İndirilenler, yer imleri ve okuma listesi öğeleri kaydedilecektir.”

MSPowerUser sitesinin haberine göre, güncellenmiş mesajı Chrome’un Android ve Windows uygulamalarında görmek mümkün oldu. Aynı mesajın Chrome Mac uygulamasına da eklendiğini belirtmekte fayda var.

Google Chrome kullanıcıları tarafından 2020’de dava edilmişti

Google, 2020’de Gizli modda olsalar bile Chrome kullanıcılarının etkinliklerini izlemekle suçlandığı bir davayla karşı karşıya kalmıştı. Davacılar Google’ın kullanıcıları izlemek için Analytics’i, uygulamaları ve tarayıcı eklentilerini kullandığını iddia etmişti. Buna ek olarak, Google’ın Gizli modda kullanıcıları takip ettiği ve insanlara paylaşmak istedikleri bilgileri kontrol edebilecekleri yönünde yanlış bir inanç verdiği iddia ediliyor. O dönemde bir Google sözcüsü, modun yalnızca kullanıcının kullandığı cihazdaki etkinliğini gizleyebileceğini ancak yine de bilgilerinin toplanabileceğini belirtmişti.

Bu, Google Chrome’un herkese açık sürümüne ilişkin mevcut sorumluluk reddi beyanında açıkça ifade edilmiyor, ancak yakın gelecekte bu durumun değişebileceği görülüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER