Teknoloji

Google Chrome Flash içeriklerini engellemeye hazırlanıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

google chrome flashYavaş ve acılı biçimde ölen Flash’ın tabutuna bir çiviyi de Google çakıyor. Google Chrome Flash içeriklerinin önemli bir kısmını engellemeye hazırlanıyor. Değişimin bu yılın sonlarına doğru uygulamaya geçmesi öngörülüyor.

Mevcut vizyon çerçevesinde neredeyse tüm web sitelerindeki Flash içeriklerin engellenmesi planlanıyor. Ziyaretçiler diledikleri takdirde Flash içeriklerini her sitede tek tek aktif hâle getirebilecek. Chrome bunun için kullanıcılara Flash içerik barındıran siteleri açtıklarında hızlı tercih yapma imkanı sunacak. Eğer kullanıcılar bir sitedeki Flash içeriklerini görüntülemek için onay verirse Google Chrome bu tercihi sürekli olarak uygulayacak.

Google’ın aldığı bu karardan ise imtiyazlı olarak nitelenebilecek 10 internet sitesi bir yıl süreyle etkilenmeyecek. YouTube, Facebook, Yahoo, Twitch ve Amazon gibi siteler söz konusu 10 sitenin içinde yer alıyor.

Bu değişim Flash’ın Chrome’dan tamamen çıkarıldığı anlamına gelmiyor. İnternet tarayıcısında Flash desteği varolmaya devam edecek, ancak bunun için insanların izin vermesine ihtiyaç duyulacak. Google, Flash içeriklerini varsayılan olarak engelleyerek zararlı ve istenmeyen yazılımların engellenmesini de amaçlıyor. Şirket, web sitelerini HTML5’e geçiş yapmaları konusunda da teşvik ediyor.

Bunun için Flash desteğini tamamen ortadan kaldırmak yerine Flash’ı görmezden gelme gibi bir yolu tercih eden Chrome, bilgisayarlarda Flash yokmuş gibi davranacak ve HTML5 tabanlı yedek oynatıcısı olan sitelerde bu oynatıcıyı tercih edecek.

Google’ın planlarına ilişkin detayların önümüzdeki süreçte değişebileceği belirtilse de, alınan kararın ruhunda herhangi bir farklılaşmanın yaşanmayacağı vurgulanıyor.

İLGİLİ HABERLER