Teknoloji

Google Chrome eklentilerinde gizlilik ve güvenlik seviyesi artırılıyor

Google Chrome eklentilerini daha güvenli ve güvenilir kılmak için hazırladığı yeni kurallarını duyurdu. Hâlihazırda pek çok eklenti, kullanıcıların gezinme verilerine erişim izni istiyor. Ancak yakında kullanıcılar eklentilerin erişimi konusunda daha fazla söz hakkına sahip olacak.

Ekim ayında yayınlanması planlanan Chrome 70 ile birlikte kullanıcılar, eklentilerin hangi siteye olan erişimi görebileceklerini doğrudan belirleyebilecek. Buna ek olarak, sayfalara erişim izni tek tıkla verilebilecek veya kaldırılabilecek. Yeni Google Chrome sürümüyle birlikte kullanıcılara gizlilik odaklı başka imkanlar da sunulacak.

Bu hafta itibarıyla geliştiricilerin gizlenmiş kodlara sahip eklentileri Chrome Web Mağazası’na eklemesi yasaklandı. Google’dan yapılan açıklamaya göre, şirketin kurallarını ihlâl eden zararlı yazılımların yüzde 70’inde söz konusu gizlenmiş kodlar kullanılıyor. Daha kolay erişilebilen kodla değerlendirme sürecinin de hızlanması öngörülüyor. Geliştiricilerin gizlenmiş kodları eklentilerinden 1 Ocak tarihine kadar çıkarmaları gerekiyor.

Google’dan yapılan açıklamaya göre, kullanıcılardan “güçlü izinler” talep eden eklentiler için daha kapsamlı bir değerlendirme süreci yürütülecek.

Google Chrome Web Mağazası hesapları için çift aşamalı doğrulama geliyor

Önümüzdeki yıl itibarıyla geliştiricilerin Google Chrome Web Mağazası hesaplarında çift aşamalı doğrulama özelliğini aktif hâle getirmesi gerekecek. Şirket önümüzdeki dönemde daha güçlü güvenlik, gizlilik ve performans garantisiyle Chrome eklentilerini kuvvetlendirmeyi hedefliyor.

İLGİLİ HABERLER