Teknoloji

Google Chrome’un büyük tasarım değişikliğinde hangi yenilikler var?

chrome yeni tasarım

Chrome, Google tarafından ilk kez yayınlandıktan 10 yıl sonra, bugün yepyeni bir görünüm kazanıyor. Yeni tasarım yuvarlatılmış şekiller ve sekmeler, yepyeni bir renk düzeni ve güncellenmiş ikonlar içeriyor. Google, Chrome’un tamamını bu yeni kullanıcı arayüzüyle güncelliyor; bilgi pencerelerini, menüleri, adres çubuğundaki URL’leri de yeni tasarıma uyacak şekilde değiştiriyor. Anlayacağınız, karşımızda kapsamlı bir güncelleme bulunuyor.

Yeni gelen yuvarlatılmış sekmeler belki de dikkat çeken en büyük yenilik oluyor. Böylelikle yıllardır kullanılan ikizkenar yamuk görünümlü sekmelerden vazgeçiliyor. Chrome’un yeni sekmeleri ilk bakışta kolaylıkla dikkat çekecek biçimde tasarlandı. Böylelikle aynı anda birçok sekme açan kullanıcılar daha rahat edecektir.

Ayrıca Google, adres çubuğunun sorulan sorulara, yeni bir sekme açmadan doğrudan cevap verme biçimini de düzenliyor. Ünlüler, spor karşılaşmaları veya hava durumu gibi konularla ilgili sorguların sonuçları otomatik olarak adres çubuğunda görünüyor. Ayrıca adres çubuğunu açık bir sekmeyi arayıp bulmak ve ona atlamak için de kullanabilirsiniz.

Google, Chrome’da otomatik tamamlamanın çalışma biçiminde de değişiklik yapıyor. En yeni versiyon, yani Chrome 69 şifreleri, adresleri ve kredi kartı numaralarını formlara otomatik olarak yazıyor ve bu bilgileri Google Hesabına kaydediyor. Ayrıca Google, şifre yöneticisini de iyileştiriyor. Şifre yöneticisi sitelere kayıt olurken otomatik olarak güçlü şifreler oluşturacak. Chrome bu şifre bilgilerini kaydedecek ve hem masaüstünde hem de mobilde kullanma fırsatı sunacak.

Chrome’un yeni tasarımı PC ve Mac‘te çalışan masaüstü versiyonlarda, aynı zamanda Chrome’un iOS ve Android uyumlu mobil versiyonlarında kullanıma sunuluyor. Chrome iOS sürümü önemli bir görsel yenilemeden geçiyor. Google, iPhone‘da adres çubuğunu aşağı tarafa alarak tarayıcıdaki nesnelere erişimi kolaylaştırıyor.

Yeni tasarımın yanı sıra Google, Chrome’un 10. yaş gününü de kutluyor. Şirket sürpriz yumurta niteliğindeki Dino oyununu güncelledi. İnternet bağlantısı olmadığı zamanlarda oynanabilen bu oyun şimdi doğum günü pastaları, parti şapkaları ve balonlar içeriyor. Eğlenceli görünen bu eklentilerin yanı sıra Google, Chrome’un önümüzdeki 10 yıl içinde nasıl görüneceğinin de ipuçlarını veriyor. Google kimlik avı saldırılarını ve zararlı siteleri algılamak amacıyla Chrome’a özdevinimli öğrenmeyi entegre ederken, aynı zamanda internet tarayıcısını yapay zekânın yardımıyla daha akıllı hâle getiriyor.

Google, Chrome’da bir şarkıyı arayıp şarkıcının biyografisine ulaştığınız, en yakın zamandaki konserini öğrenip ona bilet aldığınız senaryoları hayal ediyor. Ayrıca şirket, birden fazla sekme ve doküman arasında gidip geldiğiniz tatil planlaması gibi işlerde Chrome’un performansını iyileştirmek üzerinde de çalışmalar yapıyor.

Google’ın ürün yönetiminden sorumlu başkan yardımcısı Rahul Roy-Chowdhury, Chrome’u ilk kez çıkardıkları zaman Sundar Pichai’nin internet tarayıcısını “web’e açılan pencere” olarak tanımladığını söyledi. On yıl sonra ise, hâlâ insanların istediklerini yapmalarına yardımcı olan tüm web sitelerine ve uygulamalara ulaşmak için internet tarayıcılarını kullandıklarına dikkat çekti. Chrome’un gelecek 10 yılında söz konusu pencereyi genişletmek, böylelikle insanlara daha fazlasını yapma imkanını sunmak istediklerini de sözlerine ekledi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER