Teknoloji

Chrome Android Beta uygulamasına şifre eş zamanlama ve veri sıkıştırma özellikleri geldi

Google Android için Chrome uygulaması üzerinden sunulması planlanan yeniliklere daha önce erişmek isteyen kullanıcılar için Chrome Beta uygulamasını yayınlamıştı. Bu uygulama için sunulan en son güncelleme kullanışlılık açısından bazı değişiklikler ve deney amaçlı sunulan yeni bir veri sıkıştırma özelliği içeriyor. Google’ın söylediğine göre bu sıkıştırma özelliği sayesinde önemli miktarda bant genişliği tasarrufu sağlanmış olacak.

google-chrome-beta-060313

Güncelleme hem şifre hem de otomatik tamamlama bilgilerini masaüstü sistemle eş zamanlıyor, böylelikle mobil tarayıcıyı kullananlar masaüstündeki eş zamanlama işlevlerinden de yararlanma fırsatı bulacak. Bu arada mobil uygulamanın sadece Chrome masaüstü versiyonunun en son Beta sürümüyle birlikte eş zamanlama yapacağı söyleniyor, ayrıca bunun da gerçekleşmesinin birkaç gün içinde mümkün olacağı The Verge sitesi tarafından dile getiriliyor.

Chrome Beta Android kanalının barındırdığı deneysel özellik oldukça ilginç görünüyor. chrome://flags yazarak gelişmiş ayarlara ulaşan kullanıcılar deneysel amaçlı sunulan veri sıkıştırma vekili özelliğini etkinleştirebilirler. Chrome’un masaüstü versiyonuna çoktan entegre edilmiş olan SPDY protokolünü temel alan bu işlev etkinleştirildiğinde Chrome Beta Google SPDY vekil sunucusuna bağlanıyor ve bu sunucu kullanıcıya istediği sayfanın daha düzenli ve optimize edilmiş bir versiyonunu gönderiyor. Google’ın belirttiğine göre web’de gezinme sırasında oluşan veri trafiğinin yüzde 60’ını oluşturan görseller WebP formatında kodlanıyor. Yorumlar, meta verileri ve gereksiz görünen boş alanlar ise kullanıcıya gönderilmeden önce çekilip alınıyor ve tüm özkaynaklar gzip tekniğiyle sıkıştırılıyor.

Google’ın geçen yıl gerçekleştirdiği bir teste göre, SPDY protokolü sayesinde sayfalar geleneksel yöntemlere göre yüzde 23 daha hızlı yükleniyordu. Eğer Android 4.0 ve üstü bir sürüme sahip Android cihazına sahipseniz Chrome Beta uygulamasını aşağıdaki Google Play Store bağlantısı üzerinden yükleyerek değişiklikleri kendi gözlerinizle görebilirsiniz.

İlgili >> Chromium Blog, Chrome Releases, Google Play Store, The Verge

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER