Teknoloji

Google’dan çevrim içi yaşamı takip etmek ve korumak için yeni araç

google-cihaz-etkinligi-251114

Daha önce kimlik hırsızlığı sadece gerçek hayatla ilgili bir problem olsa da, günümüzde sanal kimlikler de en az gerçek kimlikler kadar büyük önem taşıyor. Pek çok internet kullanıcısının alışkanlıkları üzerinde ciddi bir etki sahibi olan Google, sanal kimliklerin korunması konusunda da kendisini en ön saflara taşımaya kararlı gözüküyor. Bunun için iki yeni aracı kullanıma sunan şirket, kullanıcıların çevrim içi etkinliklerini kontrol etmelerini ve gerektiği takdirde güvenlik vidalarını sıkmalarını sağlıyor.

Google hesap paneline eklenen Cihazlar&Etkinlik bölümü, kullanıcıların karşısına internetteki faaliyetlerinin kapsamlı bir listesini çıkarıyor. Ancak bir etkinliğin bu listelemeye girmesi için Google ürün veya servisleriyle bağlantı içinde olması gerekiyor. Ancak sadece Android işletim sistemli bir akıllı cihaz veya Google Chrome tarayıcı üzerinde değil, Google hesap bilgilerinin girildiği bir Firefox veya Safari tarayıcı aracılığıyla yapılan işlemler kayıt altına alınabiliyor. Ancak bu noktada gerçekleştirilen tüm eylemlerin kayıt altına alınmadığını, sadece cihazların veya servislerin erişildiği zaman ve konumların gösterildiğini belirtmekte fayda var.

Olağan dışı bir etkinliğin tespit edilmesi durumunda yeni güvenlik sihirbazı devreye giriyor ve kullanıcılara hesaplarını geri döndürmek veya güvenliğini artırmak için atmaları gerektiği adımları gösteriyor. Kriz zamanlarında sorulan sorular genellikle kullanıcıların kafasını karıştırdığı için bu yeni araç kullanıcılardan kurtarma gerektiren durumlar için yeniden kurulum senaryosu oluşturmalarını istiyor. Önce alternatif bir e-posta adresi giriliyor, ardından son etkinlikler bir kez daha kontrol ediliyor. Ardından güvensiz olarak değerlendirilen uygulamaların erişimi durduruluyor. İşlerin yanlış gitmesi durumunda kullanıcılardan şifrelerini değiştirmesi talep ediliyor. Tüm bu işlemlerin gerçekleştirilmesi ise sadece 3 dakika sürüyor.

İLGİLİ HABERLER