Teknoloji

Google çevrim içi arama sonuçlarının gösterimi için Avrupa Birliği’yle anlaşmaya vardı

avrupa birliği dijital hizmetler yasası

Avrupa Komisyonu yaptığı açıklamayla Google hakkında arama sonuçlarının gösterimi nedeniyle üç yıldır sürdürdüğü tekel soruşturmasının sonlanması için şirketle daha sonra değişebilecek bir anlaşmaya vardığını duyurdu. Teklif edilen anlaşma metnine göre, Google arama sonuçlarında kendi servislerini ön plana çıkarmasına ek olarak rakiplerinden üçüne ait sonuçlara da yer verecek. Anlaşmanın yasal olarak geçerlilik kazanıp kazanmayacağı ise Avrupa Komisyonu’nun Google’ın rakipleriyle yapacağı görüşmelerin ardından belli olacak. Avrupa Komisyonu ile yapılan bu anlaşma sayesinde Google, 5 milyar dolar veya 2012 gelirlerinin yüzde 10’u oranında ceza ödemekten kurtuldu.

avrupa-birligi-bayrak-100413

Avrupa Komisyonu Google hakkında 2010 yılında arama pazarındaki hakimiyetini kendi lehine kullanarak rakiplerine ait sonuçları arkalara attığı gerekçesiyle soruşturma başlatmıştı. O günden bu yana Google’ın Avrupa Komisyonu’na sunduğu uzlaşma teklifleri ise Komisyon tarafından ”kabul edilemez” olarak nitelendirilmiş ve geri çevrilmişti. AB’nin rekabetten sorumlu komiseri Joaquin Almunia yaptığı açıklamada Google tarafından sunulan son teklifin müşterilerin seçim hakkını ve rekabeti korumaya daha yatkın olduğunu belirtti.

google-arama-ab-050214

Uzun ve sancılı müzakerelerin ardından Google tarafından sunulan teklifin Komisyon’un endişelerini gidermeye mahir olduğunu dile getiren Almunia, son teklifin hem Google servislerinin gelişimini engellemediğini hem de kullanıcılara rakip şirketlere ait ürün ve servisleri görme imkanını sunduğunu ifade etti. Almunia bu teklifi bir yasal çerçeve içine oturtmanın rekabetçi koşulların oluşmasına ve yerleşmesine katkıda bulunacağını sözlerine ekledi.

Anlaşma çerçevesinde Google kendi servislerine ait arama asonuçlarını etiketlerken, bu etiketli sonuçların hemen yanında rakip servislere ait üç sonuca yer verecek. Böylelikle kullanıcıların hızlı bir karşılaştırma yapması kolaylaşacak. Ayrıca üçüncü taraf şirketler Google’ın arama servislerinden ayrılsa bile, bu durum şirketlerin arama sonuçlarındaki pozisyonunu etkilemeyecek.

İlgili >> Avrupa Komisyonu

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER