Teknoloji

Google Çeviri otomatik öğrenme yardımıyla cümlelerin tamamına odaklanıyor

google-ceviri-161116-1Google’ın son zamanlarda otomatik öğrenme ve yapay zekayla yakından ilgilendiği bir sır değil. Dolayısıyla bu teknolojilerin şirketin diğer ürünlerinde de kullanılmasına çok şaşırmamak gerekiyor. Google Pixel akıllı telefona ve Google Home hoparlöre yerleştirilen Google Assistant, şirketin bu yönde attığı ilk adımlar arasında yer alıyor. Şirket, yapay zeka konusundaki çalışmalarından bir parçayı da Google Çeviri servisine taşıyor.

Google’dan yapılan açıklamada, Çeviri servisinde istatistiksel otomatik çeviriden Nöral Otomatik yönteme geçiş yapıyor. Böylelikle kullanıcılara onları yarı yolda bırakmayacak daha doğru tercümelerin sunuşması amaçlanıyor.

Yeni Nöral Otomatik Çeviri sistemi sayesinde Google Çeviri, kelime ve kalıplar yerine cümlelerin tamamına odaklancak. Bu yöntem sayesinde uygulama kullanıcılarına daha doğru çeviriler sunabilecek ve ana bağlam daha iyi biçimde yakalanabilecek.

google-ceviri-161116-2Yeni sistem otomatik öğrenme üstüne kurulu olduğu için zaman içinde gelişecek biçimde tasarlandı. Uçtan uca öğrenme sisteminin varlığı sayesinde kullanıcılardan gelen geri bildirimler yapılan çevirileri daha da geliştirecek. Bu geri bildirimlerin bir kısmı yine Çeviri Topluluğu’ndan gelecek. Söz konusu topluluk, Çeviri platformu giderek daha akıllı hâle gelse de, Google açısından halen önem teşkil ediyor.

Google Çeviri otomatik öğrenme sistemi İngilizce ile 8 dil arasındaki tercümeleri kapsıyor

Yeni Otomatik Nöral Çeviri sistemi, İngilizce ile Fransızca, Almanca, İspanyolca, Portekizce, Çince, Japonca, Korece ve Türkçe arasında yapılan tercüme faaliyetlerinde kullanılabiliyor. Google’dan yapılan açıklamaya göre, söz konusu diller, Çeviri uygulaması üzerinden yapılan sorguların yüzde 35’ini kapsıyor. Şirket, uzun vadede sistemin Çeviri ile desteklenen 103 dilin tamamını kapsayacak biçimde genişlemesini hedefliyor.

İLGİLİ HABERLER