Teknoloji

Google Çeviri dört yılın ardından yeni dillerle güncellendi

google çeviri

Google Çeviri tarafından desteklenen dillerin sayısı yeni eklenen beş dille birlikte 108’e ulaştı. Şirketten yapılan açıklamada, yapay zekâ destekli çeviri platformuna dört yılın ardından ilk kez yeni dillerin eklendiği belirtildi. Ruandaca, Oriya, Tatarca, Türkmence ve Uygurca Google Çeviri’nin en yeni dilleri oldu. Google bu beş dilin dünya genelinde yaklaşık 75 milyon kişi tarafından konuşulduğunu hatırlattı.

Bu beş dil için geçmişte destek sunulmamasının en önemli nedeni olarak yapay zekâyı eğitebilecek kadar çevrimiçi materyal bulunamaması gösterildi. Google, modellerini bu dillere uygun olarak şekillendirmesine yardımcı olacak kişileri bulmakta da zorlandığını belirtti. Ancak bu iki alanda da kaydedilen ilerlemeler sayesinde bu beş dilin desteklenmesi mümkün hâle geldi.

Google’dan verilen bilgiye göre, ilk etapta Çeviri servisinin kullanıcılarının yüzde 1’lik kısmı bu beş yeni dil için sunulan destekten yararlanabiliyor. Şirket önümüzdeki günlerde servisin tüm kullanıcı tabanının desteğin kapsama alanına dahil edileceğini belirtti.

Google Çeviri üç dil için ekstra destek sunuyor

Google Çeviri’nin sayesinde bu beş dil için hem metin hem de internet sitesi çevirisi yapılabiliyor. Ruandaca, Tatarca ve Uygurca için ekstra olarak sanal klavye girişi desteği de sunuluyor.

Google Çeviri ile desteklenen dillerin arasında Uygurcanın da bulunmasının özellikle dikkat çekici olduğunu söylemek gerekiyor. Dünya genelinde yaklaşık 12 milyon kişi tarafından konuşulan Uygurcanın en yoğun duyulduğu yer, Çin’in kuzeybatısındaki Sincan eyaleti. Burada yaşayan Uygur Türkleri, uzun yıllardır Çin merkezi yönetiminden yoğun bir baskı görüyor. Dolayısıyla Google’ın Çeviri servisinde Uygurca desteği sunmasının ayrı bir anlamı olduğu söylenebilir.

İLGİLİ HABERLER