Teknoloji

Google’ın çatı şirketi Alphabet’te yüzler gülüyor

google chatgpt israil

Google‘ın çatı şirketi Alphabet, 2023’ün üçüncü çeyreğine ait finans raporunu paylaştı. Şirketin gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11 oranında artarak 77 milyar dolara çıktı. Alphabet, 2022’nin üçüncü çeyreğini 69.1 milyar dolar gelirle tamamlamıştı.

Alphabet’in bu dönemdeki operasyonel geliri 21.34 milyar dolar, kârı ise 19.69 milyar dolar olarak gerçekleşti. Şirket, 2023’ün ikinci çeyreğini 74.6 milyar dolar gelir ve 18.37 milyar dolar kâr ile tamamlamıştı.

Alphabet ve Google CEO’su Sundar Pichai, sonuçları şu sözlerle değerlendirdi: “Arama, YouTube, Bulut, Pixel cihazlarımız ve daha fazlasında yapay zekaya dayalı yeniliklerle bu çeyrekte elde ettiğimiz finansal sonuçlardan ve ürün ivmemizden memnunum. Yapay zekâyı herkes için daha faydalı hale getirmeye odaklanmaya devam ediyoruz; heyecan verici bir ilerleme var ve daha fazlası gelecek.”

Şirketin başkanı ve finans şefi Ruth Porat ise şu ifadeleri kullandı: “İşimizin temel gücü, Arama ve YouTube’daki anlamlı büyüme ve Bulut’taki ivme sayesinde yıldan yıla yüzde 11 artışla 77 milyar dolar gelirle üçüncü çeyrekte yeniden ortaya çıktı. Sürdürülebilir mali değer sağlamak için makul sermaye tahsisine odaklanmaya devam ediyoruz.”

YouTube sayesinde 2023’ün üçüncü çeyreğinde şirketin kasasına 7.95 milyar dolar girdi. Bulut gelirleri ise 8.41 milyar dolar oldu. İki alanda da gelirlerin bir yıl önceye göre arttığını belirtmekte fayda var.

Google Play Store gelirleri de arttı

Google Play Store ve reklam dışı YouTube gelirlerinde de artış kaydedildi. Geçtiğimiz yıl 6.9 milyar dolar olan bu iki kalemin toplamı, 2023’ün üçüncü çeyreğinde 8.34 milyar dolara yükseldi. “Diğer İşler” birimi ise Alphabet’e para kaybettirmeye devam ediyor. Birimin 2022’nin üçüncü çeyreğinde 209 milyon dolar olan geliri 277 milyon dolara çıksa da, bu 1.19 milyar dolarlık zararı engellemedi. Yine de, zararın geçtiğimiz yıl 1.23 milyar dolar olduğunu belirtmekte fayda var.

İLGİLİ HABERLER