Teknoloji

Google Canlı Altyazı özelliğini iki yenilikle zenginleştiriyor

google canlı altyazı

Google geçtiğimiz şubat ayında Canlı Altyazı özelliğini tanıttığında, bunun duyma güçlüğü çeken ya da işitme engelli kişiler için çok önemli bir erişilebilirlik özelliği olduğu kaydedilmişti. Bu hâlâ geçerli. Bu özellik sayesinde konuşulan bir kelime anında 70’ten farklı dile gerçek zamanlı ve doğru biçimde çevrilebiliyor.

Şimdi Google Canlı Altyazı’yı iki yeni özellikle daha da genişletiyor. “Ses olayları” olarak adlandırılan birinci özellik onu bir erişilebilirlik aracı olarak daha da genişletiyor. Bir ay gibi bir zaman sonra, altyazılarda “köpek havlıyor” ya da “birisi kapıyı vuruyor” gibi metinler de gösterilecek. Aynı zamanda çalan telefonlar, kahkaha, otomobiller veya müzik gibi unsurlar için de göstergeler olacak. Eğer bunlardan biri olursa, ekranın alt kısmında küçük bir simge belirecek.

İkinci yeni özellik ise Canlı Altyazı’yı erişilebilirlik ekseninden çıkarıyor ve onu işitme engelli olmayan ya da duyma güçlüğü çekmeyen kişiler için de kullanışlı hâle getiriyor. Google, kullanıcıların canlı altyazıları en fazla üç gün süre boyunca kaydetmelerine izin veriyor. Arama devi bunun röportajları kaydeden gazeteciler ya da ders notları tutan öğrenciler için çok kullanışlı olacağını düşünüyor. Bu altyazılar telefonda tutulacak.

Google Canlı Altyazı özelliğini ilk kez çıkardığında, altyazıları kaydetme gibi bir özellik bulunmuyordu. Bunun nedeni olarak da özelliğin mümkün olduğu kadar basit ve kolay kullanımlı tutulmak istenmesi gösteriliyordu. Görünüşe göre, gizlilik tarafında doğması muhtemel şikayetler de göz önünde bulundurulmuş.

Ayrıca Google, Canlı Altyazı’nın çalışması için bir internet bağlantısına ihtiyaç duymasına rağmen, ne sesin ne de yazıların sunucuların tutulmadığını söylemişti. Ses olayı özelliği yerelde çalışıyor ve internet bağlantısı gerektirmiyor.

Canlı Altyazı çoğu Android telefonda kulanılabiliyor. Bunu indirdikten sonra Erişilebilirlik ayarları içinden etkinleştirebilirsiniz. Google, yeni özelliklerin ise gelecek ay çıkacağını söyledi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER