Teknoloji

Google CalDAV API’yi ve CardDAV erişimini herkese açtı

Google, CalDAV uygulama programlama arabirimini (API) tüm geliştiricilere açtığını duyurdu. Ayrıca şirket kişi bilgilerini eşzamanlama imkanı sağlayan CardDAV’ı da ilk kez genel erişime açtı.

google-logo-120513 (640 x 214)

Aslında Google önceleri CalDAV üzerinde değişiklikler yapmaya niyetlenmiş, böylelikle API’nin sadece iş ortaklarının erişimine açılacak hâlde sunulmasını amaçlamıştı. Bu durumda sadece seçilmiş olan uygulama geliştiricileri bu teknolojiden yararlanarak takvim eşzamanlama işlevini sunabilecekti. Ancak yazılımcılardan gelen geri bildirimlerin sonucunda kullanım senaryoları bakımından daha fazla fikir edinen Google, önceden aldığı ve çoğu kişi tarafından yanlış olarak nitelendirilen karardan dönmüş oldu.

Her iki API’ye de erişimin sürmesi özellikle Windows kullanıcıları için bir hayli büyük önem taşıyor. Bildiğiniz gibi Google geçen yılın sonunda Exchange ActiveSync desteğini kaldıracağını açıklamıştı. Windows veya Windows Phone cihazlarında Gmail hesaplarına erişmek için Exchange kurulumunu daha önce gerçekleştiren kullanıcılar bu karardan etkilenmemişti, ancak yeni cihaz sahipleri için bu protokolü kullanarak eşzamanlama yapma imkanı ortadan kalkmıştı. Microsoft bu sorunu çözmek amacıyla Windows Phone 8 için CalDAV ve CardDAV desteğini getirmek için çalışmalara başlamak zorunda kalmıştı.

Google’ın kararından dönmesi şirketin “açıklığa” olan bağlılığını kaybettiği yönündeki eleştirileri biraz olsun dindirmede yardımcı olacaktır. Tabii ki, tek sorun CalDAV değil; şirket daha önce Google Hangouts için herkesin erişimine açık XMPP standardını desteklemeyi bıraktığını duyurmuş, bu da tepkilere neden olmuştu.

İlgili >> Google

İLGİLİ HABERLER