Teknoloji

Google’ın geleceği bulut ve yapay zekada yatıyor

sundar pichai

googleGoogle arama işinin ötesine geçerek teknoloji endüstrisinin en kazançlı ve gelecek vadeden alanlarına el atmaya başlıyor; söz konusu alanlar yapay zeka ve bulut bilişim. Arama ve reklam gelirlerinin yavaşlamaya başladığı bir ortamda Google’ın yeni arayışlara girmesi kaçınılmazdı ve seçilen alanlar da Google’ın elindeki potansiyeli kullanması için epey uygun görünüyor.

Bulut sayesinde şirket veri merkezleri içindeki sunucu alanlarını ve yazılımlarını şirketlere kiralayarak veya satarak onların yararlanmasını mümkün kılabilir Bu tarz servis odaklı işler giderek teknoloji endüstrisinde gelir elde etmek için gözde bir yöntem hâline geliyor.

Google CEO’su Sundar Pichai, her zaman bulut işiyle uğraştıklarını, ancak sadece şirket içinde tüketmekle yetindiklerini söyledi. Ancak büyüdükçe veri merkezi yatırımlarını işleme ve bunların kullanımını ölçekleme konusunda gerçekten olgunlaştıklarını, dışarıdaki müşterilere gerçek anlamda hizmet edebilecek şekilde çizginin öteki tarafına geçtiklerini kaydetti.

Şu anda Netflix ve Spotify gibi büyük müşteriler Amazon’un AWS bulut platformunu kullanmak için önemli miktarlarda ödeme yapıyor. Microsoft ise Azure ürün paketiyle hızlı şekilde büyüyor. İşte arama devi şimdi böyle bir pazarda büyük isimlerle rekabet edecek. Şirket 2020 yılına gelindiğinde bulut işinin reklam gelirlerini yakalamasını istiyor ve bu hedef de şirketin kurumsal servis sağlayıcısı olma yolundaki dönüşümünün merkezinde yer alıyor.

Google bir yandan bulut bilişimde ön sıralarda olmak için çaba sarfederken, Pichai şirketinin otomatik öğrenme gibi yapay zeka teknikleriyle ilgili yatırımlarının da rakiplere karşı başarı sergilemek için önemli olduğuna dikkat çekiyor. Otomatik öğrenme ve yapay zeka teknolojilerine yıllardır yatırım yaptıklarını söyleyen Pichai, bu teknolojilerin gerçekten uçuşa geçmeye başlayacağı ilginç bir sıçrama noktasında olduklarını kaydetti.

İLGİLİ HABERLER