Teknoloji

Google ve BTK’dan çocuklar için dijital okuryazarlık hamlesi: İnternot Olmaya Var Mısın?

google

Çocukların interneti daha bilinçli şekilde kullanabilmeleri için uzun yıllardır çeşitli programlar yürüten Google Türkiye, bunlara bir yenisini daha ekledi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın desteği ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu‘nun (BTK) işbirliğiyle hayata geçirilen “İnternot Olmaya Var Mısın?” platformu, Google’ın bu hedef doğrultusundaki en son hamlesi oldu.

Projenin tanıtımı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan ve BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu‘nun katılımıyla düzenlenen bir basın toplantısıyla gerçekleştirildi.

Çocukların dijital vatandaşlık ve güvenlik konusunda bilinçlenerek çevrimiçi dünyayı güvenle keşfedebilmeleri ve yaratıcılıklarını geliştirmelerine yönelik “İnternot olmaya var mısın?” projesinin bir diğer önemli hedefi ise dijital çağa doğan 6-12 yaş grubu çocukların yanı sıra, ailelerine ve öğretmenlerine de ulaşılarak nesiller arasında var olan dijital diyaloğun güçlendirilmesini sağlamak.

Projede üç temel öge mevcut. Çocuklar için dijital vatandaşlık kuralları ve internette  güvenlik ipuçları üzerine kurgulanmış bir oyun platformu olan “İnterland“da, çocuklar İnternotları farkli oyun kurgularinda takip ederek bilinçleniyor, bilgileniyor  ve yaratıcılıklarını kullanarak güvenlik alanlarını oluşturarak dijital vatandaşlığın temel ilkelerini öğreniyorlar. Proje kapsamında ayrıca kılavuz niteliğinde bilgilerin bulunduğu “Dijital Vatandaşlık ve Güvenlik Eğitim Kitapçığı” ve aile içerisindeki tüm bireyler tarafından imzalanması beklenen “İnternot Olmaya Var Mısın Taahhüdü” bulunuyor.

“İnternot Olmaya Var Mısın?” platformunda, çocukların oyunlarla deneyimleyerek öğrenmesi ve içselleştirmesi hedeflenen önemli beceri ve davranışlar şu şekilde sıralanıyor:

  • İnternette paylaşım yaparken özenli olmak
  • Çevrimiçi dünyada oluşabilecek tuzaklar konusunda bilinçlenmek
  • Özel bilgilerini neden ve nasıl koruyacaklarını anlamak
  • İnternet ortamında başka kullanıcılarla girdikleri etkileşimlerde nazik ve düşünceli olmak
  • Şüphe uyandıran durumlarla karşılaştıklarında ise durumu gecikmeden büyükleri ile paylaşmak

Google Türkiye, proje kapsamında İstanbul dışında Adana, Ankara, Antalya, Bursa,  İzmir, Konya, Kayseri, Samsun ve Trabzon’da da etkinlikler düzenleyecek. Bu etkinliklerle dijital okuryazarlık ve güvenli internet kullanımı konularında farkındalığın daha da yaygınlaştırılması hedefleniyor. Projeyle ilgilidetaylara https://beinternetawesome.withgoogle.com/tr_all sitesi üzerinden erişilebiliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER