Teknoloji

Google Blogger’da içerik erişim kısıtlamasına ülke bazlı çözüm getiriyor

Twitter’ın belirli tweet’lerin belirli ülkelerdeki kullanıcılar tarafından görülebilir olmasına kısıtlama getiren yeni sansür prosedürünün ardından benzer bir adımı Google da bloglama servisi Blogger ile attı. Blogger altında açılan bloglara hangi ülkeden giriyorsanız, adres çubuğunda Blogger’ın o ülkeye özel alan adı uzantısını barıdnıran adresini göreceksiniz.

Blogger böylelikle belirli ülkelerin görme konusunda hassas olduğu içerikleri o ülke vatandaşlarına göstermemek için bir adım atmış oluyor. Örneğin, Nazi taraftarlığı hakkında bir yazı yazmak ABD’deki kişi için herhangi bir sorun oluşturmuyor, ancak aynı işi Almanya’daki bir kullanıcı yapsa bu suç ve içeriğin sansürlenmesi gerek. Blogger getirdiği bu süreçle içerik kısıtlamalarının özel alan adı bazında kalmasını ve belirli bir ülke dışındakilerin o içeriği görmelerini sağlıyor.

Aslında bu durum Google’ın yerel yönetimlere göre yasadışı olan içeriği kaldırdığı anlamına gelmiyor. Ancak bir ülkenin idari yetkililerinden Google’a içerik kaldırma talebi gelirse, o halde Google sadece o ülke içindeki kullanıcıların göreceği blog içeriğini kaldıracaktır. Aynı içerik o ülkenin sınırları dışında kalanlar tarafından görüntülenmeye devam edecek.

Google’ın bu Blogger uygulaması henüz Türkiye’de hayata geçmemiş gibi görünüyor, ancak geçmesi yakındır. Bizde fazlasıyla kullanılır.

İlgili – PCMag

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER