Teknoloji

Google blockchain teknolojisini bulut servisine getirmek istiyor

Google Türkiye google fransa

google blockchainGoogle New York merkezli bir girişim olan Digital Asset ile yaptığı yeni iş ortaklığının duyurusunu gerçekleştirdi. Söz konusu girişim blockchain tabanlı uygulamalar için araçlar üretiyor. Son iş ortaklığı, Google’ın daha önce, insanların uygulamaları merkezden uzaklaştırmasına yardımcı olan bir başka girişim olan BlockApps ile gerçekleştirdiği iş ortaklığıyla birleşiyor.

Google, konuyla ilgili olarak yayınladığı blog yazısında, Cloud müşterilerinin bundan böyle, Digital Asset ve BlockApps sayesinde dağıtılmış hesap defteri teknoloji (DLT) çatılarını kullanabileceklerini kaydetti. Bu yeni sistemin müşteriler için nasıl çalışacağı ve onların özel yazılımlara erişim imkanı bulup bulmayacakları bilinmiyor, ancak bu hafta içinde düzenlenecek Google Next ’18 etkinliğinde daha fazla detayın açıklanması bekleniyor.

Ayrıca şirket Google Cloud Product mağazasında, blockchain tabanlı Hyperledger Fabric ve Ethereum platformlarıyla üretilmiş uygulamalar için açık kaynak entegrasyonlarının yıl sonuna kadar sunulacağını da kaydetti.

Digital Asset CEO’su Blythe Masters, sitesinde yayınlanan bir yazıda, söz konusu iş ortaklığının geliştiricilere tam donanımlı bir çözüm sunacağını, böylelikle blockchain’de web hızındaki inovasyonun potansiyelini açığa çıkarabileceklerini kaydetti. 2019’dan itibaren planlanan yazılıma erken erişimin karşılığında, Google Cloud da Digital Asset’in, kendi başına erişmesinin mümkün olmayacağı farklı endüstri segmentlerine dağılmış olan, daha geniş bir geliştirici kitlesine ulaşmasına imkan tanıyacak. Şirket, Google’ın erken erişim için bir ödeme yapmayacağını da doğruladı.

Google, Microsoft Azure ve Amazon Web Servisleri gibi, şu anda Google Cloud’dan daha fazla pazar payına sahip bulut servisleri karşısında farklılık yaratmak amacıyla dijital hesap defteri teknolojisini ciddi biçimde değerlendiriyor. Geçtiğimiz mart ayında Bloomberg, Google’ın dijital hesap defteri deneyimine sahip girişimleri satın alma veya onlara yatırım yapma fikrini değerlendirdiğini yazmıştı. Son gelişmeler de bu haberi doğruluyor. Ne var ki, Google’ın Digital Asset ya da BlockApps’i satın almaya yönelik özel bir ilgisinin bulunmadığı söyleniyor.

Digital Asset iş ortaklığı Google geliştiricilerine akıllı sözleşmeler için özel programlama diline erişim imkanı sunacak. Buradan hareketle Google geliştiricileri blockchain uygulamaları geliştirebilecekler ve daha sonra da Google bu uygulamaları diğer şirketlere lisanslayabilecek ya da müşterilere bu uygulamalara erişim hakkı tanıyabilecek.

Google’ın yıllardır blockchain’e olan ilgisi biliniyor. Şirket 2012 ile 2017 arasındaki dönemde blockchain teknolojisine yatırım yapan en aktif kurumsal yatırımcılardan bir tanesi oldu ve Japonya merkezli SBI Holdings’in arkasından ikinci sırada geldi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER