Teknoloji

Google, veri merkezlerine yönelik işlemcisi Axion’u duyurdu

google axion

Google Cloud Next 2024, teknoloji devi Google’ın veri merkezleri için geliştirdiği ilk Arm tabanlı CPU olan Axion’u duyurmasıyla başladı. Bu işlemci veri işleme kapasitesi ve enerji verimliliği alanında yeni bir sayfa açmayı hedefliyor. Google’ın açıklamalarına göre Axion, mevcut en hızlı genel amaçlı Arm tabanlı araçlara kıyasla %30 daha yüksek performans sunarken, benzer x86 tabanlı sanal makinelerle karşılaştırıldığında ise %50 daha iyi performans ve %60 daha fazla enerji verimliliği sağlıyor. Bu, Axion’un BigTable ve Google Earth Engine gibi servislerde zaten kullanılmaya başlanmış olmasıyla daha da anlam kazanıyor.

Axion’un sektörde yaratacağı etkiler

Axion’un piyasaya sürülmesi, Google’ı Amazon gibi devlerle rekabete daha da yakınlaştırıyor. Amazon, kendi Arm tabanlı işlemcileri Graviton ile veri merkezi sektöründe öncü bir rol üstlenmiş durumda. Nvidia gibi diğer çip geliştiricileri de veri merkezleri için Arm tabanlı işlemciler geliştirmekte, bu alanda önemli ilerlemeler kaydedilmekte.

Google, yıllardır kendi işlemcilerini geliştirme konusunda çaba sarf ediyor; ancak bu girişimler genellikle tüketici odaklı ürünlerle sınırlı kalmıştı. Arm tabanlı ilk Tensor işlemci, Pixel 6 serisinde yer alırken, bu teknolojinin sonraki versiyonları da yeni Pixel modellerinde kullanılmaya devam etti. Öncesinde, Google, veri merkezleri için “Tensor İşlem Birimi” (TPU) geliştirmiş ve bu birimleri ilk olarak 2015 yılında kendi data merkezlerinde kullanmaya başlamıştı.

Arm tabanlı işlemciler, genellikle daha düşük maliyetli ve daha enerji verimli alternatifler olarak öne çıkıyor. Google’ın bu duyurusu, Arm CEO’su Rene Haas’ın yapay zekâ modellerinin enerji tüketimi hakkında uyarıda bulunmasından hemen sonra geldi. Haas, özellikle ChatGPT gibi modellerin elektrik ihtiyacının doymak bilmediğini vurguladı. Giderek daha fazla bilgi toplayan bu sistemlerin, daha akıllı hale gelmek için daha fazla enerji tüketimine neden olduğunu belirtti. Haas, yapay zeka veri merkezlerinin bu on yılın sonuna kadar ABD’nin enerji ihtiyacının %20 ila %25’ini tüketebileceğine dikkat çekerek, sürekli ilerlemeyi sürdürebilmek için daha büyük verimlilik gerektiğinin altını çizdi.

Axion ile Google, veri merkezlerinde devrim niteliğinde bir adım atarak, performans ve enerji verimliliğinde yeni standartlar belirliyor. Bu yeni işlemci, mevcut ve gelecekteki veri işleme ihtiyaçlarını karşılamak üzere tasarlanmışken, aynı zamanda sürdürülebilir teknoloji uygulamalarına olan bağlılığı da gösteriyor. Axion’un sektördeki diğer büyük oyuncularla rekabeti ve teknolojik ilerlemeye olan katkısı, önümüzdeki dönemde daha da belirginleşecek gibi görünüyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER