Teknoloji

Google Avrupa Birliği sınırlarında Chrome ve Arama’yı Android’den ayırıyor

google play store alışveriş
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google Avrupa Birliği tarafından kendisine Android yüzünden kesilen tekel cezasına karşı mücadelesini sürdürüyor. Ancak şirket mücadele ederken lisans politikasında da AB’nin aldığı karara uygun bazı değişiklikler yapmaktan geri kalmıyor.

Google’ın bu doğrultuda attığı ilk adım, Chrome ve resmi arama uygulamasının Android versiyonlarının lisanslarıyla standart uygulamalarının lisanslarını birbirlerinden ayırmak oldu. Bu da bir telefon üreticisinin cihazda Gmail ve YouTube’u sunarken, varsayılan arama motoru olarak Bing’i ve internet tarayıcısı olarak da Firefox’u tercih etmesini mümkün hâle getiriyor.

Ancak bunun için bir karşılık ödemek gerekiyor. Google arama servisi ve internet tarayıcısını “Android’in gelişimi ve ücretsiz dağıtımı”na kaynak yaratmak için kullanıyor. Bu nedenle Avrupa Ekonomik Alanı’na sevk edilecek cihazlarda Chrome ve arama servisine yer vermek için bir lisans ücreti ödemek gerekecek. Android ise ücretsiz olmayı sürdürecek.

Google aynı zamanda Avrupa Ekonomik Alanı sınırları içindeki Android cihaz üreticileriyle yaptığı uyumluluk anlaşmalarını yeniliyor. Bu sayede cihaz üreticileri Android’in farklı versiyonlarını geliştirseler bile cihazlarında Google uygulamalarına yer verebilecek. Kısacası Avrupalı bir şirket istediği takdirde Amazon Fire tarzında bir cihaz geliştirebilecek. Google Arama ve Chrome’a yer vermek isteyen şirketler ise özel olmayan ön yükleme ve yerleştirme anlaşmaları imzalayabilecek.

Google Avrupa Birliği tarafından kesilen cezanın ardından tasarladığı lisans süreci değişikliklerini 29 Ekim itibarıyla uygulamaya koyacak.

İLGİLİ HABERLER