Teknoloji

Google Avrupa Birliği cezasına rağmen para basmayı sürdürüyor

Google Türkiye google fransa

google avrupa birliği Google’ın çatı şirketi Alphabet, 2017’nin ikinci çeyreğine ait finans raporunu açıkladı. Şirketin paylaştığı rakamlar, Wall Street analistlerini şaşırtmadı. Alphabet’in gelir ve kârının büyük kısmı Google, Android ve YouTube’un etrafında şekillenen reklam operasyonu üzerinden elde edildi. Çok büyük bir şirket olan Alphabet, buna rağmen yıllık bazda çift haneli bir büyüme oranı yakalamayı başardı. Google Avrupa Birliği tarafından 2.7 milyar dolarlık bir cezaya çarptırıldığı için şirketin kârında küçük bir düşüş yaşandı.

Alphabet yılın ilk üç ayında 26 milyar doları aşkın bir gelir açıklamıştı. Bu rakam 2016’nın aynı dönemine kıyasla yüzde 21’lik bir artış anlamına geliyordu. Avrupa Birliği’nin cezası olmadan şirketin operasyon gelirinin 6.87 milyar dolar olacağı belirtildi. Bu da 2016’nın ikinci çeyreğine kıyasla yüzde 15’lik bir artışın kaydedilebileceğini gösteriyor. Avrupa Birliği cezasına rağmen, Alphabet yılın ikinci çeyreğini 4.1 milyar dolar gibi kayda değer bir operasyon geliriyle kapatmayı başardı.

Alphabet’in sıra dışı projelerini barındıran “Other Bets” biriminin geliri, geride kalan çeyrekte 248 milyon dolara yükseldi. Birim bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 34’lük bir artış kaydetti. Alphabet’in deneysel çalışmalarından doğan zararı ise yaklaşık yüzde 10 oranında azaldı ve 772 dolar seviyesine indi.

Sonuçları değerlendiren Alphabet CFO’su Ruth Porat, muhteşem bir temel momentum ile güçlü bir büyüme kaydettiklerini belirtti. Porat, yeni gelir akışlarına yönelik odaklı yatırımlarını sürdürdüklerini sözlerine ekledi.

Google Avrupa Birliği cezasının etkisini yeni ürün ve servislerle kırdı

Şirketin Avrupa Birliği cezasının etkisini kırmasını sağlayan yeni gelir kaynakları arasında bazı ürün ve servisler ön plana çıkıyor. Sonuçları değerlendiren Porat, Google Home ve WiFi ürünlerinden gelen gelirin artışına dikkat çekti. Bulut servisleri ve Google Play de şirketin büyüyen gelir kaynakları arasında gösterildi. Google’ın reklam alanı dışındaki faaliyetlerinden elde ettiği gelir, yıllık bazda yüzde 50 oranında arttı. Reklam dışındaki faaliyetlerden elde edilen gelir 3 milyar dolar seviyesine ulaşsa da, 22.7 milyar dolarlık reklam gelirinden hâlâ bir hayli uzakta duruyor.

İLGİLİ HABERLER