Teknoloji

Google Avrupa Birliği baskısı nedeniyle Android’de önemli değişiklikler yapabilir

Google Türkiye google fransa

google avrupa birligiGoogle Avrupa Birliği tarafından hakkında yürütülen soruşturma nedeniyle Android cihazlarda uygulama ve servislerini sunma yaklaşımında değişikliğe gidebilir. Konuşulanlara göre, Avrupa Birliği Google’a Android telefon üreticilerini “rekabete aykırı seçimlere zorladığı” milyarlarca avroluk bir ceza kesmeye hazırlanıyor.

The Washington Post’a konuşan Avrupa Birliği’nin rekabetten sorumlu komiseri Margrethe Vestager’in sözleri de ceza ihtimalinin yüksek olduğunu gösteriyor. Vestager, röportajda şu ifadeleri kullandı: “Avrupa Birliği’ne göre HTC ve Samsung gibi cihaz üreticileri rekabete aykırı bir seçim yapmak zorunda kalıyor. Google’ı varsayılan arama motoru olarak sunmayan, Google’ın Chrome tarayıcısına ön yüklü olarak cihazda yer vermeyen üreticiler Google Play Store’a erişim hakkını kaybedebiliyor. Google Play Store’a erişilememesi de Android telefonlardaki kullanıcı deneyimini ciddi ölçüde sınırlıyor. Telefonlara üçüncü taraf uygulamaları yüklemek zorlaşıyor.”

Avrupa Birliği’nin Google’a çatı şirketi Alphabet’in yıllık küresel gelirinin yüzde 10’u kadar ceza kesebileceği belirtiliyor. Bu rakam yaklaşık 9.37 milyar avroya tekabül ediyor. Ancak bu tarz cezalar genellikle alt sınırdan uygulanıyor. Dolayısıyla Google’a kesilecek faturanın bu kadar yüksek olmaması öngörülüyor.

Google Avrupa Birliği tarafından geçtiğimiz yıl başka bir cezaya çarptırılmıştı. Şirkete ürünler için yapılan aramalarda Google Alışveriş sonuçlarını rakiplere ait sonuçların üzerinde gösterdiği için 2.4 milyar avro ile cezalandırılmıştı.

İLGİLİ HABERLER