Teknoloji

Google Asistan telefon ve mobil operatörlerle daha yakın çalışacak

google asistanGoogle Asistan, dijital asistan pazarında Amazon’un Alexa’sı, Apple’ın Siri’si ve Microsoft’un Cortana’sı ile rekabet içinde. Özellikle Alexa ile daha yakın bir mücadele yürüten Asistan, bu rekabette kendisine avantaj sağlayabilecek yeni özellikler kazanacak.

Google, “Rutinler” adını verdiği özelliği geçtiğimiz ekim ayında duyurmuştu. Söz konusu özellik, Asistan’ın daha önce verilen komutlarla aynı anda birden fazla görevi yerine getirmesini mümkün kılıyor. Asistan’a entegre birden fazla akıllı ev ürünü bulunanlar için işlevsel olması öngörülen özellik, önümüzdeki haftalarda dağıtıma çıkacak.

Asistan’ın 2018’de kazanacağı yetenekler bununla sınırlı kalmayacak. Google’ın dijital asistanı bu yıl bitmeden telefonlarla ve mobil operatörlerle daha “derin” bir entegrasyon kuracak. Asistan hâli hazırda da telefonlarla entegre olsa da, bu bağlantının seviyesi çok yüksek değil. Ancak Google’ın yapacağı değişikliklerden sonra Asistan, “OK Google, kameramı artırılmış gerçeklik modunda başlat.” gibi komutları da algılayabilecek.

Google, telefonların daha spesifik komutları anlayabilmesi için Android cihaz üreticileriyle ortak çalışmalar yürütüyor. Bu ortak çalışmaların etkisi ilk etapta sadece kamera özelliklerinde görülecek. Ancak uzun vadede kapsama alanının üreticilerin istekleri çerçevesinde genişlemesi muhtemel görünüyor. Bazı telefon üreticilerinin kendi dijital asistanlarını geliştirdikleri için bu açılıma mesafeli yaklaşması beklense de, Google’ın planı son kullanıcılar açısından kulağa faydalı geliyor. LG, Sony ve Xiaomi şirketin üretim ortakları arasında bulunuyor.

Google, telefon üreticilerinin yanı sıra mobil operatörlerin de servislerini Asistan’a entegre etmesini istiyor. Şirket, kullanıcıların paketlerinde kalan dakika ve internet verilerini Asistan üzerinden kontrol edebilmelerini ve tarifelerini de yine Asistan aracılığıyla değiştirebilmelerini istiyor. Google Asistan ürün lideri Nick Fox, bu entegrasyon için de Sprint, Koodo, Telus ve Vodafone ile çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi.

İLGİLİ HABERLER