Teknoloji

Google Asistan standart cep telefonlarına akıl katacak

kaios google asistan
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google, uygun fiyatlı standart cep telefonlarında kullanılan “hafif” işletim sistemi KaiOS‘le ilgili çalışmalarında vites yükseltiyor. Şirketin bu yöndeki çalışmalarının merkezinde ise Google Asistan bulunuyor. İnternet devi, Asistan aracılığıyla önümüzdeki aylarda KaiOS’te sesle mesaj yazdırma, internette arama yapma gibi özellikler sunacak. Bu açılım, içinde bir metin kutusu bulunan hemen hemen her şeyi kapsayacak.

Google’dan yapılan açıklamaya göre, KaiOS ve Asistan farklı dillere de ayarlanabilecek. Kısacası kullanıcılar telefonun menülerini, ikonlarnı ve ayarlarını İngilizce olarak okuyup, Asistan ile Türkçe iletişim kurabilecek.

KaiOS’in macerası hüsranla sona eren Firefox OS’in ruhani takipçisi olduğu söylenebilir. Google, 2016’da satın aldığı web tabanlı platformu ucuz ve dokunma desteği olmayan cihazlar için optimize etmişti. İnternet devi, 2018’de KaiOS tabanlı Nokia 8110 4G’de Haritalar ve Arama uygulamalarının yanında Google Asistan’ın basit bir versiyonunu da sunmuştu. Bundan dört ay sonra KaiOS’e 22 milyon dolar yatırım yapan Google, hizmetlerini tüm KaiOS kullanıcılarına ulaştırma sözünü vermişti.

Google’ın temelinde Chrome’un rakibi olan Firefox’un bulunduğu KaiOS’e yatırım yapması sürpriz bir hamle olarak tanımlanmıştı. Ancak KaiOS’in Android Go’ya bile erişemeyen kitleyi hedeflediğini düşününce Google’ın hareketi biraz daha anlam kazanıyor.

Google’ın Asistan’la ilgili duyuruları bununla sınırlı kalmıyor. Şirket Asistan’ı yedi yeni Hint dilinde kullanıcılarla buluşturuyor. KaiOS kullanıcıları, Google Asistan desteğine ek olarak Actions özelliğinden de önümüzdeki aylarda yararlanabilecek. Söz konusu özellik, üçüncü taraf uygulama geliştiricilerine Asistan’ın gücünden faydalanma imkanını veriyor.

İLGİLİ HABERLER