Teknoloji

Google Asistan standart cep telefonlarında da çalışabilir

google asistanGoogle, geçtiğimiz gün Hindistan’da düzenlediği etkinlikte Android Go programına dair önemli duyurular gerçekleştirmişti. Ancak teknoloji devinin etkinlikteki duyuruları sadece Android Go ile sınırlı kalmadı. Şirket, dünya genelinde oldukça fazla sayıda mobil telefon kullanıcısını etkileyecek bir duyuruyu sessiz sedasız yapmayı seçti. Dijital yardımcı Google Asistan, bundan böyle standart cep telefonları üzerinde de çalışabilecek.

Google bu konudaki ciddiyetini göstermek için de bir adım attı. Şirket, sadece Hindistan’da satılan Reliance JioPhone isimli telefonun sahiplerinin yakında Asistan’a erişebileceğini açıkladı. JioPhone, Firefox OS işletim sistemi üzerine inşa edilen KaiOS isimli bir işletim sistemini taşıyor. Telefonda HelloJio adını taşıyan bir sesli asistan da şimdiden mevcut.

Google dijital asistanını JioPhone’a yerleştirebilmek için bazı değişiklikler gerçekleştirdi. Şirket, Asistan’ı telefonun 2.4 inç QVGA ekranına uyumlu hâle getirmek adına özelleştirdi. Bu özelleştirme sonucunda ortaya akıllı telefonlarda görülenden daha farklı bir arayüz çıkarken, Asistan bazı gelişmiş özelliklerinden feragat etmek zorunda kaldı. Yine de, Asistan’ın temel yeteneklerini korumasının JioPhone sahipleri için iyi haber olduğu söylenebilir.

Bu süreç Google adına daha büyük adımlar için bir test dönemi niteliğini taşıyor. Dijital asistanın yakında çok daha fazla standart cep telefonuna giriş yapması beklense de, bu konudaki planların detayları belirsizliğini koruyor.

Google Asistan kullanıcı kitlesini ciddi ölçüde genişletebilir

Akıllı telefon kullanımı her geçen gün artsa da, dünya genelinde yüz milyonlarca insan hâlâ standart cep telefonlarını kullanıyor. Bu da Google’ın hamlesini daha da anlamlı hâle getiriyor. Söz konusu girişim ile Google Asistan kullanıcı kitlesini akıllı telefonların ötesine taşıma konusunda somut bir fırsat elde ediyor. Hindistan bu konuda Google adına önemli bir test sahası olacak gibi görünüyor. Bu girişimin Hindistan’ın ötesine uzanıp uzanmayacağı ise hâli hazırda belirsizliğini koruyor.

İLGİLİ HABERLER