Teknoloji

Google Asistan göz temasıyla iletişim kuracak

google asistan

Google Asistan çok uzun süredir oldukça işlevsel bir yardımcı. Ödeme bilgilerini doldurmak, ses sistemlerini kontrol etmek ve akıllı ev ürünlerini yönetmek gibi pek çok şey için Asistan’dan yararlanmak mümkün. İnternet devi, I/O 2022 etkinliğinde yeni Asistan özelliklerini duyurdu.

Bu özelliklerden ilki “Bak ve Konuş” adını taşıyor. Artık kullanıcıların Asistan’a “Hey Google” diye seslenmesine gerek olmayacak. Bu yeni özellik bilgisayar görüşünden ve ses eşleştirme teknolojisinden yararlanarak kullancılarını takip edecek. Google’da Asistan’dan sorumlu başkan yardımcısı olarak görev yapan Sissie Hsiao, artık kullanıcıların sadece Nest Hub Max’e bakarak Asistan’ı çalıştırabileceklerini belirtti.

Google’ın duyurduğu bir diğer yenilik ise hızlı komutlar oldu. Kullanıcılar ekrana bakmadan veya “Hey Google” demeden “Işıkları çalıştır” veya “10 dakikalık alarm kur” gibi komutlarını Asistan’a aktarabilecek.

Bu etkileşim sürecinde kullanılan tüm veriler, kullanıcının yüz ve ses izleri de dahil olmak üzere, cihaz üzerinde lokal olarak işlenecek. Hsiao, bu bilgilerin Google’la veya bir başkasıyla paylaşılmayacağının altını çizdi.

Hsiao’nun verdiği bilgiye göre, bu sürecin arka planında yarım düzine makine öğrenmesi modeli, 100 kamera ve mikrofon girişi çalışıyor. Google bu özelliğin tüm deri renklerini destekleyeceğinin de altını çiziyor.

Google Asistan tarafından verilen tepkileri geliştirmek de doğruluklarını kuvvetlendirmek için de NLP modellerini elden geçirmeye hazırlanıyor. Asistan’ın insan konuşmasındaki kusurları daha iyi tanıyabileceğini belirten Hsiao, böylelikle duraksamaların ve takılmaların daha net şekilde anlaşılabileceğini dile getirdi.

İLGİLİ HABERLER