Teknoloji

Google Asistan en akıllı yapay zekâ olmayı sürdürüyor

google asistan turkce

Loup Ventures, her yıl akıllı hoparlörler aracılığıyla yapay zekâların ne kadar zeki olduğunu ölçüyor. En popüler dört dijital asistanı inceleyen şirket, bu dijital asistanların her birine 800 soru soruyor. Amazon Alexa, Microsoft Cortana ve Apple Siri testte geçtiğimiz yıla kıyasla daha iyi performans gösterse de, zirveye yine Google Asistan çıktı.

Yapay zekâlı dijital asistanlara sorulan 800 soru, iki farklı kategori altında değerlendirildi. Araştırmada ilk olarak dijital asistanların sorulan soruları doğru şekilde anlayıp anlamadığı mercek altına alındı. Ardından da doğru şekilde anlaşılan sorulara doğru yanıt verilip verilmediğine bakıldı. Google’ın dijital asistanı kendisine sorulan soruların tamamını doğru şekilde anlarken, bunların yüzde 87.9’una doğru yanıt vermeyi başardı.

Apple’ın dijital asistanı Siri’nin soruyu doğru anlama oranı yüzde 99.6 olurken, doğru yanıt verme oranı yüzde 74.6’da kaldı. Amazon Alexa kendisine sorulan soruların yüzde 99’unu doğru şekilde anlarken, bunların yüzde 72.5’ini doğru yanıtladı. Microsoft Cortana ise soruları yüzde 99.4 oranında doğru anlasa da, doğru yanıt verme yüzdesi yüzde 63.4’ü geçemedi.

Sorulara doğru yanıt verme konusunda tüm dijital asistanların önemli mesafe kaydetmiş olması, araştırmanın dikkat çeken yönleri arasında bulunuyor. Geçtiğimiz yılki araştırmada sorulara Google Asistan yüzde 81, Siri yüzde 52, Alexa yüzde 64, Cortana ise yüzde 56 oranında doğru yanıt vermişti. Bu yıl alınan sonuçlar, her iki şirketin de kendilerini hatırı sayılır ölçüde geliştirdiğini gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER