Teknoloji

Google, Project Iris artırılmış gerçeklik gözlüğünü rafa kaldırdı

google project iris

2022’nin ilk ayında Google’ın, o zamana dek Meta ve Apple tarafından duyurulmamış olan cihazlara meydan okuma niyetiyle “Project Iris” isimli bir AR başlık tasarladığı ortaya çıkmıştı. Fakat rakiplerinin kartlarını açmasıyla birlikte, Google’ın artırılmış gerçeklik teknolojisini gözlük formunda sunma planlarına son verdiği söyleniyor. Business Insider kaynaklarına göre, Google’ın Project Iris için çizdiği yolu iptal ettiği ve bu bilginin, durumu yakından bilen kişilere dayandığı belirtiliyor.

Daha önce, Google I/O etkinliğinde tanıtılan ve eleştirmenlerin genellikle “vaporware” olarak nitelendirdiği çeviri yeteneği olan gözlükler hakkında yapılan bu haberler, ürünün artık devam etmeyeceği anlamına gelebilir. Bu durum, aynı zamanda Google’ın geçtiğimiz yılın temmuz ayında, kamuoyuna test etme sözü verdiği transkript ve navigasyon özellikli versiyonların da artık geliştirilmediği anlamına gelebilir.

Kaynaklara göre, Google şimdi donanımdan ziyade yazılıma odaklanmış durumda. Şirket, geniş bir telefon ekosistemine Android’i sağladığı gibi, diğer başlık üreticilerine lisanslayabileceği bir “mikro XR” platformu geliştiriyor.

Ancak Business Insider’ın öne sürdüğüne göre, ilk başta bahsi geçen kayak gözlüğü benzeri gözlük hâlâ gündemde olabilir. Çünkü artık Google bunları tamamen kendi başına geliştirmiyor. Geçtiğimiz şubat ayında Google, Samsung ve Qualcomm, yeni bir karma gerçeklik platformu üzerinde birlikte çalıştıklarına dair belirsiz bir açıklama yapmışlardı. O zamandan beri konu hakkında anlamlı bir bilgi alınmamış olmasına rağmen, Business Insider’ın kaynakları Google’ın bu gözlüklerinin, yakında çıkacak olan Samsung gözlüğünün “esas temelleri” olduğunu belirtiyor.

İlginizi çekebilir

Google’ın kendi başına inşa etmeye hazır olmadığı keskin bir teknoloji ürününü üretmek için Samsung ile iş birliği yaptığı ilk proje bu olmayacaktır. Google, kendi Pixel Fold‘unu bu yaz piyasaya sürmeden çok önce, Galaxy Fold serisi katlanabilir telefonları desteklemek için Android’i modifiye etmeye çalıştı.

Aslında, Google’ın bir AR gözlüğünü 2024’te piyasaya sunmak istediği söyleniyor. Geçtiğimiz ay düzenlenen Google I/O 2023’te konuşan Google Başkan Yardımcısı Sameer Samat, şirketin Samsung ile iş birliği hakkında bu yıl içinde daha fazla bilgi paylaşacağını söylemişti.

Business Insider’a göre, Project Iris’in geliştirme sürecinde çeşitli strateji değişiklikleri ve işten çıkarmalarla karşılaşıldı ve Google’ın VR/AR başkanı Clay Bavor dört ay önce şirketten ayrıldı. Projeye bağlı olarak tanımlanan seçkin bir mühendis olan Kurt Akeley, LinkedIn sayfasında artık “emekli” olarak listeleniyor. Diğer iki kişi hâlâ AR projesi ile ilgili olarak listelenmeye devam ediyor, bunlar arasında Google’ın AR işletim sistemleri için kıdemli direktörü Mark Lucovsky da bulunuyor.

Google, 2020’de belirtilmemiş bir miktar karşılığında AR gözlük şirketi North’u satın almıştı. Hızlı bir LinkedIn kontrolüne göre, North’un birçok çalışanı, kurucuları Stephen Lake, Matthew Bailey ve Aaron Grant dahil olmak üzere, bugün hâlâ Google için çalışıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER