Manşetler

Google arama tekelini kötüye kullandığı gerekçesiyle AB’den rekor miktarda ceza alabilir

rekabet kurumu google
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

google aramaGoogle’ın ve diğer teknoloji devlerinin pazardaki hakim pozisyonlarını kötüye kullanmalarını engellemeyi amaçlayan Avrupa Komisyonu, bu konuda ne kadar kararlı olduğunu Google’a rekor miktarda bir ceza keserek gösterebilir. The Telegraph gazetesinde yer alan habere göre, Google arama tekelini kötüye kullandığı için 3 milyar avro cezayla karşılaşabilir. Avrupa Komisyonu tarafından bugüne kadar kesilen en büyük ceza miktarı 1.1 milyar avro olmuştu.

AB’nin Google’a bu kadar ağır bir ceza kesme ihtimalini gündeme getiren vaka ise Google’ın arama sonuçlarında kendi alışveriş platformunu rakiplerinin önüne taşıması. İnternet devi bu alanda yanlış bir uygulama yapmadığını savunurken, The Telegraph şirketin cezaya karşı mücadele etmesinin çok yüksek bir ihtimal olduğunu ifade etti. Gazeteye göre, ceza birkaç hafta içinde resmiyet kazanabilir.

Kesilen toplam ceza miktarının değişebileceği belirtilirken, miktara karar verilmesi konusunda Avrupa Birliği’nin önünde geniş bir hareket alanı bulunuyor. Komisyon, AB’ye yıllık satış gelirinin onda birlik bölümü oranında ceza kesebiliyor. Bu da toplamda 3.3 milyar avro ceza kesilebilmesinin önünü açıyor. Söz konusu ceza, Google’ın arama konusundaki uygulamaları üzerine yürütülen 7 yıllık bir soruşturmanın ardından gelmiş olacak.

Google’dan cezaya ek olarak, arama uygulamalarını Avrupa yasalarına uygun hâle getirmesi de isteniyor. The Telegraph’ın haberine göre, Google’ın arama sonuçlarında kendi servislerini rakip servislerin önüne geçirmesi de engellenecek.

Google ile Avrupa Birliği arasında yaşanan problemler arama sonuçlarıyla sınırlı kalmıyor. Şirketin Android işletim sistemli telefonlarda da bazı uygulamaların zorunlu olarak ön yüklü biçimde sunulması nedeniyle Avrupa Birliği ayrı bir inceleme daha başlatmıştı.

İLGİLİ HABERLER