Teknoloji

Google, yapay zekâ destekli arama aboneliği modelini değerlendiriyor

google gemini

Google, kullanıcılarının arama deneyimini geliştirmek, aslında daha çok kârını artırmak adına atılımlarına devam ediyor. Financial Times’ın son haberine göre şirket, mevcut arama motoru hizmetlerine ek olarak yapay zeka destekli arama sonuçlarını sunmak için ücretli abonelik hizmetleri düşünüyor. Bu gelişme, şirketin gelir modelinde önemli bir değişiklik olarak kayıtlara geçebilir.

Google şu ana kadar arama sonuçlarını temel alarak oluşturduğu reklam modelleri ile hizmet verirken, bu yeni hamle ile abonelik servislerine doğru kayış gösterecektir. Ancak bu hareketi, yapay zeka odaklı hizmetlere büyük bir önem verdiğini ve bu alana olan yatırımlarını çeşitlendirdiğini de akıllara getirebilir. Örneğin, Google One aboneliğinin AI Premium katmanı standart bir Premium plana kıyasla aylık 10 dolar daha fazla maliyet barındırıyor. Buna ek olarak, Gemini Business, standart bir Google Workspace aboneliğine ayda 20 dolar ek bir ücret getiriyor.

Google yapay zekâ destekli arama: Premium bir deneyim mi olacak?

Google tarafından sunulan ücretli ürünler, kullanıcılarına şirketin gelişmiş Gemini Advanced yapay zeka modeline erişim fırsatı tanıyor. Bu model ile kullanıcılar, standart arama sonuçlarına kıyasla çok daha sofistike ve özelleştirilmiş bilgiler elde etme şansına sahip oluyorlar. Ancak, bu özelliklere sahip olabilmek için belirli bir abonelik ücreti ödemeleri gerekiyor. Buna karşın Google, daha düşük performansa sahip Gemini modelini kullanıcılarına ücretsiz olarak sunmaya devam ediyor.

Web dünyasının önde gelen isimlerinden Google’ın böylesine bir adım atması, rekabet dinamiklerini de etkileyecek gibi duruyor. Microsoft’un yapay zeka destekli Bing arama motoruna cevap olarak geliştirilen bu hizmet, arama motorları arasındaki çekişmeyi arttırabilir. İlgili habere göre, yapay zeka destekli Bing henüz Google’ın pazar payına ciddi bir zarar verebilmiş değil. Ancak Google, muhtemel bir rekabet karşısında kullanıcılarına 2023 yılından beri kapalı tuttuğu yapay zeka destekli arama deneyimini sunmaya hazırlanıyor.

Bu yeni servisin hayata geçmesi, Google’ın teknolojik altyapısında önemli gelişmeler yapmasını gerektiriyor. Hali hazırda Google ekibi tarafından üzerinde çalışmalar sürdürülüyor olsa da, firmanın henüz bu modeli tam olarak uygulamaya koyma kararı almadığı bildiriliyor.

Eğer Google, bu ücretli abonelik servisini aktif hale getirirse, kullanıcılar ücretli bir katmanla daha kaliteli ve reklamsız arama sonuçlarına ulaşabilecekler. Ayrıca, ücretli yapay zeka arama katmanına geçen kullanıcıların mevcut durumda reklam görme durumlarının devam edeceği belirtiliyor. Bu, Google’ın gelir modelinde sağlam bir adım olabileceği gibi, kullanıcı deneyimi açısından da daha adil bir modelin habercisi olabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER