Teknoloji

Google arama sonuçlarına sayfa deneyimi kriterini getiriyor

google ses
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google, çok yakında arama motorundaki sonuçların sıralamasını önemli derecede etkileyecek bir yeniliği duyurdu. “Sayfa deneyimi” olarak adlandırılan faktörler sıralama kriterleri arasına eklenecek. Ayrıca Google, mobilde arama sonuçlarının ilk sayfasında gösterilen En Çok Okunan Haberler bölümüne giriş için AMP gereksinimini kaldırıyor. Google, bu değişikliklerle web’in herkes için daha iyi hâle geleceğine inanıyor.

Google’ın belirttiğine göre, sayfa deneyimi kullanıcıların bir web sayfası ile olan etkileşimlerindeki deneyimi ölçecek. Sayfa deneyimini belirlemek için Google, Core Web Vitals olarak adlandırılan, sayfa deneyimini ölçen belirli ölçülerden yararlanacak. Ayrıca mobil dostu olma, güvenli dolaşma ve HTTPS güvenliği gibi mevcut işaretler de değerlendirilmeye devam edecek.

Google, konuyla ilgili blog yazısında “Sayfa deneyiminin tüm bileşenleri önemli olmakla birlikte; genel olarak sayfa deneyiminin bazı yönleri vasat olsa bile, en iyi bilgileri içeren sayfalara öncelik vereceğiz. İyi bir sayfa deneyimi, harika ve ilgili içeriğe sahip olmayı geçersiz kılmaz. Bununla birlikte, benzer içeriğe sahip birden fazla sayfanın olduğu durumlarda, sayfa deneyimi Arama’da görünürlük için çok daha önemli hale gelir.” dedi.

Google, hâlâ en iyi bilgiye önem verdiğini, ancak bunu yaparken mobilde En Çok Okunan Haberler için AMP kısıtlamasından uzaklaşacağını kaydetti. Ancak AMP platformu desteklenecek ve bu sayfalar var olduğu sürece onlara bağlantı verilmesi devam edecek.

Google, bu değişikliklere alışmanın biraz zaman alacağını anlıyor. Bu nedenle gelecek yılın başlarına kadar kullanıma sunmayacağını söylüyor. En az altı aylık bir süre sunuyor. Bu sırada geliştiricilerin sayfalarını yeni döneme hazırlamaları için yeterli zamanı ve aracı da mevcut. Şirket aralarında Lighthouse ve PageSpeed Insights gibi geliştirici alanlarını da güncelledi. Böylelikle site sahipleri şimdiden güçlü bir başlangıç yapma imkanına sahip olabilirler.

İLGİLİ HABERLER