Teknoloji

Google, arama sonuçlarına “Perspektif” karuseli ekliyor

google find my device
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google, artık belirli arama konuları hakkında farklı perspektifleri görmenize yardımcı olmak için arama sonuçlarına yeni bir karusel ekliyor. “Perspektifler” adı verilen bu özellik, “çeşitli gazeteciler, uzmanlar ve diğer ilgili seslerin görüşleri” ni gösteren yeni bir kutu, sonuçlardaki “En İyi Hikayeler” kutusunun altında görüntülenecek.

Şirket, bu yılki Oscarlar hakkındaki perspektifler için kutunun nasıl göründüğüne dair bir GIF animasyonu paylaştı. Mark Hamill ve Jamie Lee Curtis’in tweetleri ile birkaç makale içeriyor.

Bu örnekteki perspektifler oldukça zararsız görünüyor. Ancak bu perspektiflerin, Twitter’da zaten her gün maruz kaldığımız tartışmalı görüşleri veya yanlış ifadeleri ortaya çıkarması ihtimali de bulunuyor. Google, bu kutuda “yetkili ve güvenilir bilgi” sunmaya kararlı olduğunu söylüyor ve The Verge sitesine demeç veren sözcü Meghann Farnsworth, neyin dahil edileceğine karar verirken şunları söylüyor:

“Sistemlerimiz, arama sorgusuna bağlı olarak farklı platformlarda ilgili sesleri otomatik olarak belirler. Bu sistemler, hikayeye uygunluk, önemlilik, dil, tazelik, uzmanlık ve konuya yönelik güvenilirlik gibi bir dizi sinyale bakarak sonucun yardımcı olup olmayacağına karar verir. Tüm arama ve haberlerimiz gibi, sistemi yüksek kaliteli ve güvenilir bilgileri yüzeye çıkarmak üzere tasarladık. İçeriğin politikalarımızı ihlal edebileceğimizi fark ettiğimizde, uygun olan arama özelliklerinden kaldırıyoruz.”

Google, “yakında” İngilizce olarak ABD’de masaüstü ve mobil cihazlarda “Perspektifler” karuselini göreceksiniz diyor. Şirket, arama için birkaç diğer güncelleme de ekliyor. Bir bağlantının yanındaki üç noktaya tıkladığınızda görebileceğiniz “Bu sonuç hakkında” kutusunun yanına, “Bu yazar hakkında” bölümü de alacak. Ve bu “Bu sonuç hakkında” kutusu, önümüzdeki günlerde “Arama’nın mevcut olduğu tüm dillere” genişletilecek.

Google’ın yeni özelliği, arama sonuçlarına farklı perspektifler sunarak kullanıcılara daha geniş bir bakış açısı sağlayacak. Özellikle günümüzde sıklıkla karşılaştığımız yanlış ifadeler veya tartışmalı görüşler, bu özellik sayesinde daha doğru bilgilere ulaşılması sağlanacak.

Google, karuselin içerisinde “yetkili ve güvenilir bilgi” sunacağını belirtiyor ve sistemlerini yüksek kaliteli bilgileri sunmak üzere tasarladığını ifade ediyor. Ayrıca, içeriğin politikalarını ihlal ettiği tespit edilen bilgilerin uygun arama özelliklerinden kaldırılacağı da vurgulanıyor.

İlginizi çekebilir

Perspektifler karuseli, İngilizce olarak ABD’de masaüstü ve mobil cihazlarda yakında kullanıma sunulacak. Bunun yanı sıra, bağlantının yanındaki üç noktaya tıkladığınızda göreceğiniz “Bu sonuç hakkında” kutusu da güncellenecek ve “Bu yazar hakkında” bölümünü içerecek. Ayrıca, bu kutunun genişletilerek tüm dillerde mevcut hale getirileceği de duyuruldu.

Google’ın yeni özelliği, kullanıcıların arama sonuçlarına daha farklı ve geniş bir bakış açısıyla yaklaşmasına yardımcı olacaktır. Ancak, özellikle sosyal medyada sıklıkla karşılaştığımız yanlış ifadeler veya tartışmalı görüşlerin karusel içerisinde yer alması durumunda, güvenilir bilgiye ulaşmanın önemi bir kez daha ortaya çıkacaktır.

İLGİLİ HABERLER