Teknoloji

Google arama sonuçları tasarımında geri adım attı

google arama ana sayfa

Google, geçtiğimiz günlerde masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarından Google arama sonuçlarını görüntüleyenlere önemli bir görsel değişiklik sunmuştu. Bu değişiklik en fazla dikkat çeken yanı ise her arama sonucunun üstüne eklenen küçük web sitesi simgesi olmuştu. Böylelikle Google, Mayıs 2019’da Google Arama’nın mobil kullanıcı arayüzünde yaptığı değişikliği masaüstüne de uygulamıştı. Ne var ki, Google bu değişikliği her iki tarafta da geri almışa benziyor.

“Kendimizi Arama için masaüstü deneyimini geliştirmeye adadık.” diye yazdı Google arama iletişim temsilcisi Danny Sullivan. “Çalışmalarımızın bir parçası olarak, geçen hafta yeni bir tasarımı piyasaya sürdük ve aylardır mobilde yaptığımız tasarımı yansıttık.” Burada sözü edilen Mayıs 2019’da mobil tarafta yapılan güncelleme ve aynı güncelleme Ocak 2020’de masaüstü tarafına da yansımıştı.

Sullivan, “Tasarım, kullanıcıların bilgilerin nereden geldiğini daha çabuk görmelerine ve üst kısımda belirgin bir kalın reklam etiketi görebilmelerine yardımcı olduğundan, mobil ekranlarda kullanıcılar tarafından iyi karşılandı.” şeklinde görüş belirtti. Geçen yılın mayıs ayında yapılan ilk mobil güncellemesi kaynağın görsel simgesine biraz daha vurgu yapıyordu. Önceki tasarımlar ise genel olarak metin tabanlıydı.

Ne var ki, “Güncelleme hakkındaki görüşlerinizi duyduk.” diyen Sullivan, Google’ın 17 Ocak tarihinde masaüstünde yaptığı değişikliğin getirdiği tepkileri de dinlediklerini kaydetti. “Her zaman Arama’yı daha iyi hale getirmek istiyoruz, bu nedenle favicon simgeleri için yeni yerleşimleri deneyeceğiz [ve] denememiz bugün başlayacak.”

Google arama sonuçlarında önümüzdeki haftalarda farklı kullanıcılar farklı kullanıcı arayüzü tasarımları görecekler. Bazı kullanıcılar favicon simgelerini görmezken bazıları ise bunları farklı noktalarda görecekler.

google masaüstü arama sonuç
17 Ocak tarihinden itibaren masaüstü kullanıcılarına sunulan tasarım

Yukarıda Google’ın tasarım değişikliklerini geri almadan önceki Google Arama sonuçları görünüyor. Aşağıda ise favicon simgelerinin öncesindeki ve yeniden geri dönülen arama sonuçları tasarımı görülüyor.

google arama sonuçları
Google arama sonuçlarında eski tasarıma geri döndü

Google Arama sonuçlarındaki farklılıkları görmek için, bir tarayıcı penceresinde Google hesabınıza giriş yaptıktan sonra arama yapın. Daha sonra gizli pencere açarak orada aynı aramayı tekrarlayın. Her ikisinde de aynı ya da benzer sonuçları tamamen farklı görünümde göreceksiniz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER