Teknoloji

Google arama sonuçlarında şarkı sözlerini gösterecek

google-arama-sarki-sozu-280616İnsanlar dinledikleri bir şarkının sözlerini öğrenmek için de sıklıkla Google’a başvuruyor. Arama devi de hem kullanıcılarının işini kolaylaştırmak hem de sanatçılara yeni bir gelir kalemi oluşturmak için şarkı sözlerini sonuç sayfasına yerleştiriyor.

Google arama sonuçlarında şarkı sözü gösterme imkanını, Toronto merkezli LyricFind isimli şirketle yaptığı anlaşma çerçevesinde sunuyor. Billboard’da yayınlanan haberde, bu anlaşmanın hem sanatçılar hem de yayıncılar için yeni bir gelir kalemi olduğuna dikkat çekiliyor.

Arama sonuçlarında şarkı sözü gösterimi ilk olarak ABD’de başladı. Ancak LyricFind ile yapılan anlaşma, uluslararası lisansları da kapsıyor. Dolayısıyla Google’ın başka ülkelerde de arama sonuçlarında şarkı sözlerini göstermesi muhtemel gözüküyor.

Anlaşmanın tüm detayları kamuoyuyla paylaşılmadı. LyricFind CEO’su ve kurucusu Darryl Ballntyne, şarkı sözlerinin arama sonuçlarında gösterilmesiyle milyonlarca yayıncı, söz yazarı ve besteciye ekstra gelir kaynağı sağlanacağının altını çizdi.

Billboard’a konuşan Ballantyne, telif dağıtımının kullanım doğrultusunda gerçekleşeceğini belirtti. Sistemde ödemeler şarkı sözü görüntüleme sayısı doğrultusunda yapılacak. Bir şarkı sözünün Google arama sonuçlarındaki görüntüleme sayısı arttıkça yayıncılar ve hak sahipleri daha çok para kazanacak.

Google arama sayfasında şarkı sözlerini gösterirken kartlardan faydalanıyor

Google’ın bu girişimi, şarkı sözü arayanları başka bir siteye gitme zorunluluğundan kurtarıyor. Şirket böylelikle şarkı sözü sitelerinin usülsüz biçimde gelir elde etmesinin de önüne geçmiş oluyor. Şarkı sözlerinin gösterildiği kartlarda şarkıyı Google Play üzerinden dinlemeyi veya satın almayı sağlayacak bağlantılar da bulunuyor.

İLGİLİ HABERLER