Teknoloji

Google arama motorunda Flash içerikler için beklenen gelişme

google flash

Google, Arama bölümünde Flash içeriklerini dizinlemeyi bırakacağını duyurdu. Gelecek yıl itibarıyla bu multimedya platformunun tarihin tozlu sayfaları arasına karışması bekleniyor.

Konuyla ilgili olarak yayınlanan bir blog yazısında görüş belirten Google mühendislik yöneticisi Dong-Hwi Lee, “Flash içeriği içeren web sayfalarında, Google Arama Flash içeriğini dikkate almaz.” dedi. “Google Arama, bağımsız SWF dosyalarının endekslenmesini durduracaktır.”

Adobe Flash’ın artık son zamanlarını yaşadığı herkes tarafından biliniyordu. İki yıl önce, aralarında Adobe’nin de bulunduğu internet şirketlerinden oluşan bir konsorsiyum, 2020 yılında Flash’ın fişini çekmek için anlaşmıştı.

Yıllar öncesinde Adobe ve Apple arasındaki Flash kavgasını hatırlayanlar vardır. Steve Jobs, 2010 yılında “Flash Hakkında Düşünceler” başlıklı bir mektup kaleme almış ve bu tescilli yazılımın sonunun gelmesi için taşları yerinden oynatan hamleyi yapmıştı. Apple kurucusu çeşitli nedenler öne sürerek şirketinin donanımının neden Flash’ı desteklemediğini açıklamıştı. Nedenlerin arasında mobildeki performans ve zayıf güvenlik de bulunuyordu.

Aradan on yıla yakın zaman geçti ve internet şirketleri de Flash için verdikleri desteği yavaş yavaş azaltarak yok seviyesinde getirdi. Bu arada HTML5 için destek de artırıldı. Chrome gibi önde gelen internet tarayıcıları ise artık Flash içeriği baştan engelleyecek şekilde geliyor.

Aslında Flash web sitelerinin Google arama motoru sonuçlarında listelenmesi de kolay değildi. Çünkü arama motoru tarama işlemi için metin tabanlı içeriklere ihtiyaç duyuyordu. 2008 yılında Google, Adobe ile iş birliğine giderek Flash tabanlı web sitelerinin Google Arama motorunda belirli arama terimlerinde görünmesi için iş birliği yapmıştı.

2019’a geldiğimizde ise, web sitelerinin yüzde 5’inden daha az bir kısmının Flash içerikleri kullandığını görüyoruz. 2011’de bu oran yüzde 30 seviyesindeydi. Sonuç olarak Google’ın Flash içerikleri bu yılın sonu itibarıyla dizinine eklemeyi bırakması çoğu kullanıcı için hiçbir değişiklik yaratmayacaktır.

İLGİLİ HABERLER